Staatshoofden herdenken Eerste Wereldoorlog in Ieper en Nieuwpoort

Geen glitter en glamour, wel heel serene herdenking

Honderden mensen volgden de plechtigheid op de Kaai in Nieuwpoort. Foto: dji

Nieuwpoort / Ieper -

Wie op glitter en glamour gehoopt had tijdens de grote nationale herdenking van de Eerste Wereldoorlog in Nieuwpoort en Ieper gisteren, was eraan voor de moeite. In beide steden herdachten de vele staatshoofden de onderwaterzetting en de Eerste Slag om Ieper op een heel serene manier. Daarom ook bewaarden ze de afstand met het publiek, dat wel massaal kwam kijken via de grote schermen.

De nationale herdenkingen in Nieuwpoort en Ieper verliepen gisteren zonder incidenten.

In Nieuwpoort trokken enkele honderden mensen naar de Kaai om op groot scherm de plechtigheid te volgen die honderden meters verder aan het Koning Albert I-Monument plaatsvond.

‘We vinden het wel belangrijk om nog eens stil te staan bij wat er honderd jaar geleden gebeurd is’, zegt Tom Vancoppenolle (37), die met zijn vrouw Ine Vacquier (36) en de kinderen Lotte (7) en Rune (5) met de fiets was afgezakt naar de Kaai. ‘We wonen in Waregem, maar komen geregeld op vakantie naar Nieuwpoort. Dit moment wilden we niet missen. De prominenten brengen opvallende speeches en er worden fragmenten voorgelezen uit dagboeken. Voor jonge kinderen is het niet altijd makkelijk om te beseffen wat de beelden juist vertellen. Zij leven vandaag in een andere leefwereld en hebben soms vragen. Daarom is het interessant om hier toch eens aanwezig te zijn’, zegt Tom Vancoppenolle.

Om alles veilig te laten verlopen, werden grote veiligheidsmaatregelen genomen. Op de Kustbaan werd van 12 tot 17 uur geen verkeer toegelaten en de omgeving van het Koning Albert I-Monument werd hermetisch afgesloten.

Op het monument hielden sluipschutters de buurt in het oog, en ook vanop de vismijn werd de omgeving in de gaten gehouden. Zowat op elke hoek stonden politiepatrouilles om het publiek op veilige afstand te houden. Korpschef Nicholas Paelinck van de politiezone Westkust is uiterst tevreden met de gang van zaken. ‘We zijn blij dat onze samenwerking met privébedrijven perfect is verlopen. Dit wordt nog geëvalueerd, maar ik wil nu al spreken van een succes.’

Wie hoopte een staatshoofd van nabij te zien, was eraan voor de moeite. De meeste genodigden kwamen toe in wagens met geblindeerde ruiten, wat hier en daar wel voor wat ontgoochelde gezichten zorgde. Wie de prominenten wou zien, was aangewezen op het grote scherm.

Ook tijdens het tweede luik in Ieper was geen tijd voor een babbeltje of selfie met prominenten. De internationale genodigden reden met de auto tot aan de Menenpoort, waar ze een speciale Last Post-ceremonie volgden. Onze premier Charles Michel (MR), de gouverneur-generaal van Canada en vertegenwoordigers van de verschillende religies en vrijzinnigen brachten er boodschappen van vrede. Er was ook een moment van stilte ter nagedachtenis van alle gesneuvelden en er werd een krans neergelegd door het internationale gezelschap.

Velen hoopten nadien op de weg tussen de Menenpoort en het In Flanders Fields Museum een glimp op te vangen van de staatshoofden. In een gepantserde auto zwaaide ons vorstenpaar het publiek toe, maar daar bleef het ook bij.

Ook Angela Merkel hield het dit keer bij een simpele zwaai na de plechtigheid, ook zij stapte net als alle andere staatshoofden in een wagen om de korte afstand af te leggen. ‘Er werd even overwogen om toch tussen de mensen te wandelen naar de Grote Markt, maar de timing maakte dat helemaal niet meer mogelijk’, zegt burgmeester Jan Durnez (CD&V/N-VA). ‘De herdenking had wat vertraging opgelopen. Maar al bij al kunnen we zeggen dat het perfect is verlopen.’

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio