Christophe Tack als eerste Belg wereldkampioen kitesurfen

Christophe Tack behaalde de titel in de voorlaatste manche in China. Foto: Toby Bromwich/PKRA

Oostende -

Christophe Tack (22) is in China wereldkampioen kitesurfen geworden. Na een slopend seizoen eindigt de Oostendenaar op de eerste plaats in de PKRA World Tour. Geen enkele Belg deed ooit beter.

‘Ooit wil ik wereldkampioen worden’, zei Christophe Tack in maart 2013. De Oostendenaar was toen net zesde geworden in de PKRA (Professional Kiteboard Riders Association) World Tour. Het beste resultaat ooit van een Belg op officiële wedstrijden van het wereldkampioenschap.

Maar zweven deed Tack niet. Hij wou geen stappen overslaan en vooral keihard verder werken om zijn droom waar te maken.

Voor 2013 hoopte hij stiekem op een podiumplaats. Wat ook lukte. Christophe eindigde vorig jaar derde op de wereldranglijst. Nog twee plaatsen verwijderd van de wereldtitel. 2014 moest het jaar van de absolute doorbraak worden.

Met succes. Christophe Tack, die dit jaar al vier wereldbekermanches won, sprokkelde deze week op de negende en voorlaatste wedstrijd in het Chinese Pington voldoende punten om nu al zeker te zijn van de eerste plaats in het eindklassement.

‘Dit is een droom die uitkomt. Onwerkelijk na al die jaren’, reageert de Oostendenaar.

‘Ik was heel gefocust op dit ene moment. Aan het verleden en de toekomst dacht ik niet, maar wel aan wat ik wou bereiken. De acht minuten voor ik het water op moest, was ik enkel aan het in- en uitademen. Ik ging niet voor routine, maar deed de trucs die ik aanvoelde te moeten doen. Ik zei tegen mezelf dat ik het hier moest afmaken. Toen ik landde na enkele trucs had ik een goed gevoel. Het was mijn beurt’, aldus Christophe Tack. ''Mijn familie, vrienden, supporters, en sponsors als Liquid Force Kites, Red Bull, en Mystic: zij hebben dit mogelijk gemaakt'. 

De laatste wereldbekermanche vindt plaats van 1 tot 5 november in het Chinese Hainan. Op zaterdag 8 november wordt de wereldtitel uitgebreid gevierd in de Oostendse surfclub VVW Inside Outside.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio