Commentaar

Ludo Vandewalle: 'Met Maesschalck verliezen de Rode Duivels een belangrijke steunpilaar'

Ludo Vandewalle: 'Met Maesschalck verliezen de Rode Duivels een belangrijke steunpilaar'

Foto: PN

Vorig jaar was Marc Wilmots nog de eregast op het ­Gala van de Flandrien van Het Nieuwsblad. Enkele ­dagen na de kwalificatie voor het WK in Brazilië overhandigde de bondscoach daar in Gent de trofee van beste Belgische wielrenner van het jaar aan Greg Van Aver­maet. Wilmots had zijn vrouw maar ook zijn assistent Vital Borkelmans, kinesist Lieven Maesschalck en hun vrouwen meegebracht. Apart aan een tafeltje bleven ze nog verbazend lang nakaarten. Het ging er niet altijd even serieus aan toe. Een feestje. Er werd hard gelachen, er werden prikjes uitgedeeld. Het leek, hoe relatief dat in de voetbalwereld ook is, op vriendschap. Het hart van de Rode Duivels, dacht ik nog.

Een jaar later vertrekt Lieven Maesschalck bij de Rode Duivels. Hij blijft de spelers nog begeleiden, maar zal niet meer in de buurt van Wilmots komen. Van een kletterende ruzie is volgens onze info geen sprake, maar de beste vrienden zullen het niet meer zijn. Dat hoeft ook niet in een op-en-top professionele omgeving.

Maar toch. Met Maesschalck verliezen de Rode Duivels een belangrijke steunpilaar. Uiteraard trapte de opperkinesist de ballen er zelf niet in, maar over zijn professionaliteit kon niemand klagen. Integendeel. De loftrompet schalde immer, misschien nog het hardst geblazen door de bondscoach zelf.

Geen kleiner kind dan een geblesseerde voetballer. Maesschalck zorgde voor de juiste diagnoses en kon de spelers sneller en beter klaarstomen dan de meeste van zijn collega’s. Een flamboyante en intelligente figuur die door zijn werk respect afdwong. Niet alleen bij de ­Duivels, maar bij de hele voetbalwereld.

Waar het precies misliep, zal nog even een geheim tussen de bondscoach en Maesschalck blijven. Wat we wel weten: de opperkinesist was één van de weinigen uit de entourage die niet echt genoot van de afzonderingen met de Duivels. Hij kickte niet op het ‘erbij horen’ en relativeerde graag dat groepsgevoel, het stokpaardje van de bondscoach.

Allerminst een voetbaldier, wel een medische kanjer. Vandaar dat hij het maar moeilijk kon verkroppen dat over de samenstelling van de staf de adviezen niet altijd werden gevolgd. Soms wel, zoals met de aanstelling van de nieuwe kok, maar soms ook niet.

Wilmots is geen koppensneller. Iemand moet de baas zijn en dan komt het tot een clash. Een clash van ego’s, zoals ze het op de voetbalbond zelf noemen. Neemt niet weg dat het vertrek van Maesschalck voor de spelers een leemte zal nalaten.

Aflevering 9:Den beerschot en de schande van Popzuelo Beluister nu

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.

Europees Kampioenschap Kwalificatie Groep I

Vorige speeldag Volgende speeldag

Speeldag 2 -

GS W V G DS P
1 België 2 2 0 0 5/1 6
2 Rusland 2 1 1 0 5/3 3
3 Kazachstan 2 1 1 0 3/4 3
4 Cyprus 2 1 1 0 5/2 3
5 Schotland 2 1 1 0 2/3 3
6 San Marino 2 0 2 0 0/7 0