België veroordeeld voor overschrijden redelijke termijn gerechtelijk dossier

België veroordeeld voor overschrijden redelijke termijn gerechtelijk dossier

Ontginning van coltan in Zuid-Kivu. Foto: AP

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in Straatsburg heeft België dinsdag veroordeeld voor het overschrijden van de redelijke termijn in een gerechtelijk dossier dat twaalf jaar geleden werd geopend rond illegale goudhandel en witwaspraktijken. Dat bericht La Libre Belgique woensdag.

De zaak gaat terug tot de herfst van 2002. De toenmalige bank BBL lichtte de Cel voor Financiële Informatieverwerking in over verdachte transacties op een rekening in een agentschap in Ukkel. Het parket van Brussel onderzoekt de zaak.

De oorsprong van de handel ligt in Zuid-Kivu, waar coltan ontgonnen wordt. Het onderzoek spitste zich toe op geld afkomstig van de verkoop van coltan dat werd witgewassen en bij een Congolese rebellenbeweging terechtkwam. Parallel werd een goudhandel ontdekt. Een Canadees van Pakistaanse origine werd in 2002 gedurende 22 dagen aangehouden.

Het onderzoek loopt nog. De verdediging van de Canadees voerde aan dat de redelijke termijn verstreken was, en kreeg gelijk in Straatsburg.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees