Crombez: ‘Regering kiest voor gemakkelijkheidsoplossing’

Crombez: ‘Regering kiest voor gemakkelijkheidsoplossing’

SP.A-fractieleider in het Vlaams Parlement, John Crombez. Foto: BELGA

SP.A-fractieleider in het Vlaams Parlement John Crombez vindt het ‘gratuite’ van de regeringspartijen om ‘slechte beslissingen’ uit het verleden in de schoenen van de socialisten te schuiven. ‘Die mensen hebben die beslissingen met ons genomen.’ Dat zei Crombez in De Ochtend op Radio1.

SP.A-fractieleider in het Vlaams Parlement John Crombez heeft het er moeilijk mee dat de huidige regering de verantwoordelijkheid voor de factuur van 1,7 miljard euro voor de groenestroomsubsidies - die de consument waarschijnlijk zal moeten dragen - gelegd wordt bij voormalig minister van Energie, Freya Van den Bossche (SP.A).

Volgens Crombez gaat het hierbij om ‘gratuite beschuldigingen door mensen die beslissingen samen met ons namen en nu zeggen dat het de slechtste beslissingen ooit waren’. Volgens de SP.A-fractieleider zou de huidige minister van Energie toch moeten proberen om de facturen die dreigen de pan uit te swingen, zo laag mogelijk te houden voor de consument. Maar, zegt Crombez, huidig minister Turtelboom (Open VLD) ‘doet net het omgekeerde en zoekt een zondebok in de vorige regering’.

Crombez hield het niet enkel bij commentaar op de beleidsintenties van de nieuwe minister voor Energie Annemie Turtelboom. Volgens de SP.A-fractieleider maakt deze regering manifest ‘de foute keuzes’. Zo betreurt Crombez dat de nieuwe minister van Onderwijs, Hilde Crevits (CD&V), niet doet wat ze zegt. ‘Ze zegt wel te zullen investeren, maar het is wrang te merken dat het tegendeel waar is: wel besparen, niet investeren. Eén van de welvarendste regio’s ter wereld zou moeten beslissen om niet te besparen op hoger onderwijs.’

Bij de beleidsnota van de nieuwe minister van Verkeer, Ben Weyts (N-VA), wordt volgens Crombez te weinig aandacht besteed aan het openbaar vervoer, de impact van het verkeer op het milieu en het oplossen van het fileprobleem. ‘Wat goed is maken ze slechter, en voor wat nu al slecht gaat komt er geen oplossing. Want meer files en minder openbaar vervoer krijg je aan niemand uitgelegd. Gepensioneerden bijna 200 euro laten betalen is hen gewoon weghalen van het openbaar vervoer.’

Volgens Crombez blinkt deze regering uit in het maken van de foute keuzes, terwijl er volgens hem weldegelijk valabele alternatieven zijn. Zeggen dat de besparingen uiteindelijk allemaal wel zullen meevallen kan voor hem niet, want ‘het is niet waar’.

Over de malaise bij zijn eigen partij, de SP.A, wou Crombez niet teveel kwijt. Wel gaf hij mee dat bij de SP.A een aantal dingen ‘anders en beter’ kunnen. ‘Ik overweeg dan ook om mij kandidaat te stellen voor het voorzitterschap van de partij’, dixit Crombez.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees