Minder omzet voor TomTom door dalende verkoop gps-toestellen

Minder omzet voor TomTom door dalende verkoop gps-toestellen

Foto: Associated Press / Reporters

TomTom heeft de verrassend sterke eerste helft van het jaar in het derde kwartaal geen vervolg weten te geven. De verdere afname van de verkoop van gps-toestellen overvleugelde de toenemende opbrengsten uit wagenparkbeheer en uit de toelevering aan de auto-industrie.

Dat meldde het Nederlandse navigatiebedrijf woensdag.

TomTom zag de omzet vorig kwartaal met 4 procent dalen ten opzichte van een jaar eerder, tot 235 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat (ebit) zakte met 42 procent naar 8 miljoen euro, terwijl de nettowinst bijna werd gehalveerd tot 6 miljoen euro.

Het bedrijf werd wel iets positiever over de omzet die in heel 2014 wordt behaald. Die wordt nu geraamd op 930 tot 950 miljoen euro, waar eerder op minstens 925 miljoen euro werd gemikt. TomTom boekte in de eerste 9 maanden van dit jaar een omzet van 692 miljoen euro. Met de nieuwe jaarprognose zouden de opbrengsten in het laatste kwartaal daardoor met 4 tot 7,5 procent krimpen.

De opbrengsten op de consumentenmarkt namen vorig kwartaal met 10 procent af. De verkoop van gps-toestellen slonk opnieuw, maar de teruggang was vooral in Europa minder sterk dan voorheen. De markt voor de kastjes vertoont volgens topman Harold Goddijn nu tekenen van stabilisatie, waardoor groeiende opbrengsten op andere vlakken de krimp op de originele markt van het bedrijf kunnen compenseren.

De toelevering aan de auto-industrie bracht nagenoeg evenveel op als in het derde kwartaal van 2013, terwijl de omzet uit zakelijke diensten als wagenparkbeheer en dataverzameling (Telematics) met ruim een derde toenam.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees