Vlaams Verkeerscentrum waarschuwt: ‘Rood kruis boven weg negeren is levensgevaarlijk’

Vlaams Verkeerscentrum waarschuwt: ‘Rood kruis boven weg negeren is levensgevaarlijk’

Foto: PN

De Verkeersdienst in Nederland luidt de alarmbel over het ‘rode kruis’ boven de snelweg, dat aangeeft dat de rijstrook buiten gebruik is omdat er een wegversperring aankomt. Maar veel automobilisten negeren dat rood kruis, met vorige week nog een dodelijk ongeval tot gevolg. Het Vlaams Verkeerscentrum herkent de problematiek: ‘Een rood kruis negeren is niet alleen levensgevaarlijk, het is ook een zware overtreding.’

U kent het probleem ongetwijfeld wel. U rijdt op de snelweg en op de mobiele signalisatie boven de weg ziet u een rood kruis verschijnen. Dat betekent dat de rijstrook niet langer mag gebruikt worden, vaak omdat er over een paar honderd meter een defecte wagen staat of er een ander probleem is.

Maar op het ogenblik dat u dat rood kruis ziet verschijnen, ziet u eigenlijk niks op de rijstrook wat -wijst op een probleem. Bovendien gebruiken andere automobilisten de rijstrook ook nog, dus u rijdt vlotjes verder op de rijstrook. Toch begaat u op dat moment een zware overtreding, even erg als door een rood licht rijden.

Levensgevaarlijk

‘We zien dit fenomeen maar al te vaak verschijnen op onze verkeerscamera’s’, reageert Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum. ‘De meeste mensen respecteren dat een rijstrook buiten gebruik is, maar anderen blijven de waarschuwing moedwillig negeren. Maar dat is echt levensgevaarlijk’, klinkt het.

Zo werd een defecte wagen in de Kennedytunnel een paar weken geleden nog aangereden nadat iemand het rode kruis genegeerd had. ‘De linkerrijstrook werd daar onmiddellijk afgekruist om mensen te wijzen op het probleem met de defecte wagen. In de file die daarop ontstond gebeurde een klein ongevalletje, waardoor de rijstrook nog verder moest worden afgekruist. Uiteindelijk bleek een autobestuurder na het eerste ongeval te denken dat het rode kruis niet langer van toepassing was, waarna hij opnieuw invoegde op de verboden rijstrook. Om vervolgens op zijn beurt in te rijden op de defecte wagen’, vertelt Beeckman.

Enkel verbaliseren als er tijd over is

In Nederland zijn ze de overtredingen alvast meer dan beu, zeker nadat vorige week een wegenwerker werd doodgereden op de A12 net omdat een autobestuurder het rode kruis negeerde. De politie zal er zelfs extra controleren en boetes uitdelen aan automobilisten die in de fout gaan.

In België loopt het voorlopig zo’n vaart niet. ‘Er zijn niet elke dag ploegen van de wegpolitie op weg om overtreders te verbaliseren, maar de ploeg die een rijstrook moet afsluiten voor een ongeval slingert bestuurders wel vaak op de bon als er tijd over is. Net zoals ze uitkijken voor bestuurders die met hun smartphone een foto nemen van een ongeval’, aldus nog Beeckman.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees