Deel vliegtuig Amerikaanse vliegenierster 77 jaar na verdwijning teruggevonden

Deel vliegtuig Amerikaanse vliegenierster 77 jaar na verdwijning teruggevonden

Na een zoektocht van 77 jaar zijn onderzoekers het zeker: ze hebben een aluminium onderdeel ontdekt van het vliegtuig van Amelia Earhart. De Amerikaanse vliegenierster wou in 1937 een reis rond de wereld maken, maar verdween al snel van de aardbol. De ontdekking stemt experts hoopvol dat ze ook de rest van het vliegtuig zullen vinden.

Amelia Earhart, het is een naam die misschien niet meteen een belletje doet rinkelen. Nochtans was de Amerikaanse vliegenierster een vrouw van records. De eerste persoon die solo de Grote Oceaan overvloog, de eerste vrouwelijke passagier die de Atlantische Oceaan overstak of zelfs de eerste pilote die de Atlantische Oceaan overvloog: het zijn allemaal titels van Amelia Earhart.

In 1937 wou ze nog straffer doen: samen met haar navigator Fred Noonan zou ze een reis rond de wereld maken. Niet de eerste piloten die daar zouden in slagen, maar wel degenen met de meeste kilometers: 47.000 kilometer in totaal.

Geland bij Nikumaroro?

Maar op 2 juli 1937 ging het mis. Na een laatste radiocontact verdwenen Earhart en Noonan samen met hun vliegtuig Lockheed Electra van de wereldbol. Geen van beiden gaf ooit nog een teken van leven en ook hun vliegtuig werd nooit teruggevonden. Intussen deden de vreemdste geruchten de ronde. Het duo zou bijvoorbeeld een noodlanding gemaakt hebben op het Japanse eiland Nikumaroro en door de plaatselijke bewoners zijn geëxecuteerd als spion.

Omdat de bewijzen altijd achterbleven besloot The International Group for Historic Aircraft Recovery (TIGHAR) een intensief onderzoek te starten naar het onfortuinlijke duo. Verschillende keren vonden ze bewijs dat Earhart en Noonan wel degelijk hun vliegtuig hadden weten neer te zetten, op een rif voor de kust van datzelfde Japanse eiland Nikumaroro. Zo bleken er gedurende vijf dagen noodsignalen te zijn uitgestuurd vanaf het rif, in de periode na hun verdwijning. Maar tastbaar bewijs, zoals wrakstukken of onderdelen van een vliegtuig, werd nooit gevonden.

Aluminium fragment als vingerafdruk

Tot in 1991 een fragment werd aangetroffen op Nikumaroro. Het ging om een aluminium onderdeel vol deuken en scheuren, maar wel nog steeds herkenbaar als onderdeel van een vliegtuig. Na onderzoek van 23 jaar en 77 jaar na de verdwijning van Earhart en Noonan is TIGHAR ervan overtuigd: het onderdeel komt wel degelijk van het vliegtuigje van het duo. Zo liet Earhart kort voor vertrek een specifiek aluminium onderdeel installeren in het raam van haar Lockheed Electra. ‘Dit fragment hoort bij dit specifieke vliegtuig, zoals een vingerafdruk past bij één persoon’, zo stelt TIGHAR in een verklaring.

(Laatste?) onderzoek in 2015

Is het mysterie daarmee opgelost? Nog niet helemaal. Zelfs als het aluminium fragment een onderdeel is van het verdwenen vliegtuig, dan nog kende het een andere geschiedenis dan het vliegtuig zelf. ‘Het lijkt alsof het fragment losgemaakt is van het vliegtuig door een menselijke actie. Maar dat kan enkel als dat werd gedaan toen het vliegtuig nog op het rif lag. Maar wanneer is dat gebeurd? En vooral: door wie?’, vragen de experts van TIGHAR zich af in de bevindingen .

De experts hopen alvast om nu zeer snel te kunnen achterhalen wat er gebeurd is tijdens de laatste vliegreis van de Lockheed Electra. Zeker nadat in mei 2013 ‘een afwijking’ werd vastgesteld in de oceaan, die mogelijk overeenkomt met de afmetingen van het verdwenen vliegtuig. In de zomer van 2015 gaan de experts daarom opnieuw naar de plek in Nikumaroro.

Hopelijk voor de laatste keer, om het mysterie rond de verdwijning van Amelia Earhart voorgoed op te lossen.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees