Voormalig hoofd technische dienst Meise veroordeeld tot twee jaar cel

Meise -

De Brusselse correctionele rechtbank heeft woensdag Victor E., het voormalig hoofd van de technische dienst van de gemeente Meise, veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar, waarvan drie vierden met uitstel. De vijftiger had tien jaar lang misbruik gemaakt van zijn positie om materiaal van de gemeente te verduisteren en gemeentearbeiders in te schakelen voor privé-werken.

De man, de neef van de voormalige schepen van Openbare Werken en huidige burgemeester van Meise, heeft in totaal 25 jaar voor de gemeente gewerkt, maar de wanpraktijken vonden plaats vanaf januari 2000. Zo leende de man met de regelmaat van de klok werkmateriaal van de gemeente om thuis privé-werken uit te voeren. Dat materiaal kwam niet of pas na zo’n lange tijd terug dat de rechtbank oordeelde dat het om gebruiksdiefstal ging. Een laptop van de gemeente die E. voor zijn werk gebruikte, werd dan weer enkel terugbezorgd omdat de man een upgrade van zijn software wou en ook hier oordeelde de rechtbank dat E. de laptop gestolen had.

De voormalig technisch directeur eigende zich ook overtollige bouwmaterialen toe, waaronder 27 kubieke meter stenen en een aantal metalen buizen, en liet gemeentearbeiders privé-werken bij hem thuis uitvoeren. Zo mocht een gemeentearbeider twee dagen besteden aan het parket van de man. Om de haverklap gebruikte hij ook vuilniscontainers van de gemeente Meise voor activiteiten van verenigingen in Overijse. Die vuilniscontainers werden wel steeds vol teruggebracht naar Meise.

De rechtbank toonde zich streng voor Victor E. en had het over verregaande normvervaging. ‘De man heeft tien jaar lang in de gemeentekas gegraaid en toont geen enkel schuldbesef, alleen zelfgenoegzaamheid.’

E. moet de gemeente Meise ook een schadevergoeding van 105.000 euro betalen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio