Tot zes jaar cel gevorderd voor vier cocaïnetransporten

Tot zes jaar cel gevorderd voor vier cocaïnetransporten

Foto: PETER MAENHOUDT (archief)

Ranst -

Dertien beklaagden zijn woensdag voor de correctionele rechtbank van Antwerpen verschenen voor hun betrokkenheid bij de invoer van vier partijen cocaïne via de Antwerpse haven. Kenneth D.R. (30) uit Ranst liet zich betalen om de drugs uit de containers te halen. Het Openbaar Ministerie vorderde zes jaar cel voor hem en zijn afwezige opdrachtgevers. Voor de andere beklaagden, onder wie ook twee havenarbeiders, werden celstraffen van achttien maanden tot vijf jaar geëist.

Op 23 september 2013 werd bij de firma DHL een container gelost met daarin 113 kilo cocaïne verspreid over drie sporttassen. Kenneth D.R. was door Mustapha B. ingehuurd om de partij eruit te halen in ruil voor 150.000 euro of vijf kilo cocaïne, maar kwam van een kale reis thuis.

Zijn opdrachtgever dacht dat een bediende van DHL de drugs gestolen had en besloot om hem de duimschroeven aan te draaien. Samen met Nourredine H. (27) en Abderrahim B.S. (26) had hij de man op 24 september 2013 onderschept en bedreigd, maar de bediende wist niet waar de drugs waren.

Een dag later verscheen een gewapende man op de kantoren van DHL die wilde weten of de politie was langs geweest. De speurders konden de beklaagden identificeren aan de hand van telefonie-onderzoek, afluistermaatregelen en observaties. Tijdens het onderzoek bleek dat opnieuw een partij cocaïne verwacht werd, die Kenneth D.R in opdracht van André M. bij DHL uit de container moest halen. Ook die lading, van 254 kilo, werd onderschept.

Het onderzoek leverde voorts bewijzen op dat er in oktober en november 2013 twee partijen succesvol werden ingevoerd. De omvang daarvan is niet duidelijk.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio