Verpleegster in quarantaine gaat fietsen

Kaci Hickox spreekt de pers aan haar huis toe. Foto: AP

Kaci Hickox, die in Sierre Leone ebola-patiënten verzorgde en naar de VS terugkeerde, heeft haar quarantaine genegeerd. Volgens haar is haar afzondering niet nodig.

De verpleegster ligt in de clinch met de politieke leiders over haar quarantaine. New Jersey en andere staten hebben quarantaineregels uitgewerkt nadat een dokter in New York met de ziekte is aangekomen.

De verpleegster is vrijdag geland en heeft op een beetje koorts na geen symptonen vertoond van de dodelijke ziekte. Ze testte ook negatief. Eerst verbleef ze in een ziekenhuis in quarantaine, daarna mocht ze naar huis. Maar niet naar buiten. Ebola heeft een incubatieperiode van 21 dagen. Zolang zou ze in afzondering moeten blijven.

‘Geschokt’

Gisteren kondigde Hickox al aan dat ze de opgelegde quarantaine niet zal opvolgen. ‘Ik blijf geschokt door de quarantaineregels die mij zijn opgelegd, hoewel ik perfect gezond ben en de hele tijd symptoomvrij ben’, zei ze. ‘Ik ben niet bereid om mijn rechten te laten schenden wanneer het niet wetenschappelijk is onderbouwd.’

Hickox voerde de daad bij het woord. Donderdagochtend verliet ze haar huis even op een fiets, gevolgd door de politie die haar in het oog houdt en haar publieke contacten opvolgt.

De autoriteiten van Maine willen haar quarantaine via de rechtbank afdwingen. De Amerikaanse president Barack Obama waarschuwde dat overdreven maatregelen tegen gezondheidsmedewerkers hen zou ontmoedigen om ebola in West-Afrika te gaan bestrijden.

Zo’n vijfduizend mensen zijn gestorven in de ebola-epidemie, voornamelijk in West-Afrika. In de VS zijn negen patiënten behandeld.

Corrigeer

NIEUWS