Luchtvaartmaatschappijen doen alles om onder schadevergoeding uit te komen

1.000 Belgen eisen schadevergoeding voor vlucht die te laat is

1.000 Belgen eisen schadevergoeding voor vlucht die te laat is

Foto: rr

Meer dan duizend Belgen hebben het afgelopen jaar een incassobureau ingeschakeld om een schadevergoeding te eisen van luchtvaartmaatschappijen omdat hun vlucht urenlang vertraging had. ‘Die bedrijven doen er alles aan om niet te moeten betalen’, zegt Tom van Bokhoven van vlucht-vertraagd.be.

Wist u dat u recht hebt op maximaal 600 euro schadevergoeding als uw vlucht met meer dan drie uur vertraging op zijn bestemming aankomt? U bent niet alleen als u het niet weet. Toch schakelen steeds meer Belgen desnoods een incassobureau in om die schadevergoeding te krijgen. 1.100 Belgen hebben dat het afgelopen jaar gedaan, en in 95 procent van de gevallen hebben ze een vergoeding gekregen.

Dat moet van Europa. ‘Sowieso moeten ze je tijdens de vertraging verzorgen – maaltijden en drank aanbieden, twee telefoongesprekken en desnoods hotelaccomodatie – maar daar blijft het niet bij. Je kan dan ook een schadeclaim indienen’, zegt Tom van Bokhoven van vlucht-vertraagd.be, een juridisch bureau dat zich in de kwestie gespecialiseerd heeft.‘Alleen als de luchtvaartmaatschappij kan aantonen dat er sprake was van overmacht – dikke mist, een staking, oorlogsdreiging – dan hoeft ze geen vergoeding uit te betalen.’

De regels lijken glashelder, maar toch worden de schadevergoedingen zelden uitbetaald. ‘Omdat gedupeerde reizigers er alleen niet uitkomen’, zegt Van Bokhoven. ‘Wanneer ze een klachtenbrief schrijven naar hun luchtvaartmaatschappij, krijgen ze een dreigende brief terug met allerlei juridische termen. 95 procent van de reizigers geeft het daar al op.’

‘De luchtvaartmaatschappijen doen inderdaad alles om aan die schadevergoedingen te ontsnappen’, zegt Jos Speybrouck van het Kenniscentrum Reisrecht van de Brugse hogeschool KHBO. Lees meer in Het Nieuwsblad van maandag 3 november.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees