Non-stop van Waasmunster naar Duitsland

Wase ballonvaarders verpulveren record

Wase ballonvaarders verpulveren record

Het ‘winning team’ op de stralende 1-novemberdag. Foto: sps

Waasmunster -

Twee ballonvaarders uit het Waasland hebben afgelopen weekend de toon gezet in de internationale ballonvaarderswedstrijd ‘Jump out of Belgium’. In acht uur tijd legden ze liefst 460 kilometer af.

Piloten Filip Audenaert en Yves Berben hebben op 1 november deelgenomen aan Jump out of Belgium, een wedstrijd waarin ballonvaarders moeten proberen om een zo lang mogelijke non-stop vlucht te maken. Vorig jaar stond het record op ‘amper’ 175 kilometer. De Wase ploeg legde de lat zaterdag hoog en legde liefst 460 kilometer af in iets meer dan acht uur tijd.

‘Zaterdagochtend stegen we op om 7.54 uur op ons vaste veld in Waasmunster. We kozen de Ultra Magic N210, goed voor tien passagiers, nu bemand door twee piloten, een crewmember en wat gasflessen. De voorspelling klopte en de wind nam ons mee over Sint-Niklaas. Via de haven van Antwerpen vlogen we richting Breda’, schetst Filip Audenaert uit Waasmunster. ‘Tegen 15.30 uur vlogen we ten zuiden onder de baai van Wilhelmshaven en passeerden we mooi over Bremerhaven. De dag begon te korten en zo ook onze gasvoorraad. Uiteindelijk hebben we de ballon aan de grond gezet in het noorden van Duitsland. Iets minder dan 500 kilometer verwijderd van onze opstijgplaats.’

Warm weer

De ploeg kon zo'n goeie resultaten voorleggen dankzij hun expertise, maar ook dankzij het uitzonderlijk mooie 1 november-weer. ‘Het waren echt de ideale weersomstandigheden. We konden rekenen op de juiste windsnelheid- en richting waardoor we onze warmeluchtballon tot het uiterste konden drijven. Een warmeluchtballon heeft trouwens meer beperkingen dan een gasballon, die vaak drie of vier dagen in de lucht kan blijven hangen. Maar rekening moeten houden met die extra restricties, zoals gasvoorraad, maakte het alleen nog uitdagender om te doen.’

Sociale media

De vlucht werd op sociale media nauwkeurig opgevolgd door ballonvaarders van binnen- en buitenland. ‘Na afloop kreeg ik mails en sms’en van collega's die al lachend zeiden dat ze na onze afstand niet eens meer een poging gaan doen. Grappig om te horen natuurlijk’, aldus een trotse Audenaert. ‘Onze vlucht is the talk of the town en daar kunnen we alleen maar trots op zijn. Want makkelijk was het alleszins niet. Acht uur samenzitten in een krappe ballonmand, dat kan al eens voor frustraties zorgen. En die zijn alleen met humor te bestrijden. Zo mag je geen schrik hebben om in elkaars bijzijn naar het toilet te gaan’, lacht de man. De wedstrijd ‘Jump out of Belgium’ loopt nog tot en met februari.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio