Leerlingen Atheneum Plus tonen hun kijk op WO I

© Chretien Paesen

© Chretien Paesen

© Chretien Paesen

© Chretien Paesen

© Chretien Paesen

© Chretien Paesen

© Chretien Paesen

1 / 7
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Vorig schooljaar staken leerkrachten en leerlingen van het vijfde leerjaar van Atheneum Plus de hoofden bij elkaar rond het Erfgoedproject ‘Ten Strijde’. Zij wilden hun kijk op WO I tentoonstellen in hun school. Na tal van voorbereidingen en onderzoek zijn dit schooljaar - ze zitten nu in het zesde leerjaar - 13 werkgroepen rond evenveel thema’s klaar. Zij vertimmerden een gedeelte van het Atheneum Plus tot een hotspot van bedenkingen en geven een inkijk in hun visie op de gebeurtenissen van ’14-’18.

Chretien Paesen

Leerkrachten Irma D'Huys, Joost Hansen en Katrien Moermans zetten hun schouders onder het project. In samenwerking met de Erfgoedcel van Hasselt en de PXL gingen zij met hun leerlingen op zoek naar documentatie, literatuur , dagboeken en verslagen die hen een beeld van de oorlogsbelevenissen konden geven. Zo bezochten zij vorig jaar Flanders Fields, het Tyne Cot Cemetery in Passendale en verschillende musea. Het resulteerde in opsplitsing in werkgroepen met elk een eigen invalshoek. Poëzie, wapening, geschiedenis en moraal vonden er onder andere een plaats.

Blikvangers zijn alleszins de ‘Sorry boom’ waar bezoekers een ‘Sorry’ briefje aan een boom kunnen hangen. “Omdat vaker ‘sorry’ zeggen kan leiden tot een verdraagzamere wereld”. Het wordt voorafgegaan door het beeldverhaal van Teddy, een achtergelaten beertje dat in WO I verzeilt geraakt en gewond terugkeert. Ook de maquette die de slag der Zilveren Helmen in Halen in 1914 voorstelt is de moeite. In een ander lokaal wordt de weer de (oorlogs)poëzie benadrukt, inclusief de decoraties met ‘Poppies’ en het beroemde In Flanders fields van luitenant-kolonel John McCrae. De gangen die naar de thema-lokalen leiden zijn omgetoverd tot loopgraven, inclusief stapels jute zakken, ratten en prikkeldraad.

Het Atheneum Plus in de Capucienenstraat opent deze bijzondere tentoonstelling op vrijdag 7 november. Scholen zijn welkom op schooldagen en in de weekends is het Erfgoedproject ‘Ten Strijde’ voor het publiek toegankelijk, en dit tot 20 november.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus