Tips en inspiratie voor kinderkamers

Tips en inspiratie voor kinderkamers
Een kinderkamer inrichten is niet zo eenvoudig. Niet alleen moet alles stevig en veilig zijn. Baby's en kleine kinderen ontgroeien de inrichting soms even snel als hun kleren en hun speelgoed. Wie vooruit denkt, kiest dus meubels die meegroeien. Probeer van de kinderkamer zeker ook iets leuks te maken. Met de jaren wordt het een plek waar je kind niet alleen slaapt maar ook speelt en even alleen kan zijn. En later wil zoon- of dochterlief er ook huiswerk maken en loungen met vriendjes en vriendinnetjes.

Tips en inspiratie voor kinderkamers

Voldoende open ruimte 

1 Richt een babykamer ruimtelijk in, dus met zo weinig mogelijk, maar wel functionele meubels. Te veel meubels geven al snel een beklemmend en rommelig gevoel. Beknibbel niet op kwaliteit

2 Let erop dat de weinige meubelstukken stevig en duurzaam zijn. Bezuinig nooit op de kwaliteit van boekenkasten - liefst met verstelbare planken - of van het bed.

3 Ook de vloerbekleding moet tegen een stootje kunnen en gemakkelijk schoon te maken zijn. Vriendjes ontvangen, dat betekent rondslingerende viltstiften zonder doppen en omgevallen drinkbekers. Een prima keuze is laminaat, vinyl of linoleum. Ook een kurkvloer is uitstekend geschikt: kurk voelt altijd warm aan, en is bovendien veerkrachtig en geluiddempend.

Denk praktisch

4 Natuurlijk is het verleidelijk om een kamer helemaal af te stemmen op de leeftijd van je kind, maar zijn interesses veranderen. Laat je dus niet al te snel verleiden door een zogenaamd avonturenbed of een bed dat is vermomd als een bus of een tram. Zoonlief raakt er al vlug op uitgekeken. Voor kinderen die graag klauteren, kun je een stapelbed kopen, of een klimraam voor tegen de muur. Dat klimraam kun je zelf nog gebruiken om buikspieroefeningen te doen.

5 Een miniatuurkleerkastje oogt dan wel schattig, een volwassen kleerkast gaat veel langer mee. Ook een verrijdbare luiertafel heeft al na enkele maanden geen nut meer. Je koopt beter een ladekast van 90 à 105 cm hoog. Bovenop kun je een aankleedkussen leggen, en in de laden kun je luiers en kleertjes kwijt. Als je kind eenmaal uit de luiers is, kun je op de bovenkant bijzonder speelgoed een plekje te geven.

6 In speciaalzaken vind je zogenaamde doorgroeikamers, met meubels die je kunt aanpassen naarmate je kinderen groter worden. Een bank met opbergruimte bijvoorbeeld kan eerst dienst doen als bureau voor het kleintje en later als bergruimte en zitbank.

7 Er bestaan kinderbedden die in de lengte uittrekbaar zijn. Ze zijn bijvoorbeeld 138 cm lang en kunnen worden uitgetrokken tot 208 cm.

8 Geverfde muren zijn veel tijdlozer dan kinderachtig behang. Ze vormen ook een rustigere achtergrond voor de onvermijdelijke hoop speelgoed. Als je kind absoluut zijn zinnen heeft gezet op een behang met een motief waar¬van je denkt dat het er binnen twee jaar op uitgekeken is, kies dan voor een compromis: behang één wand en schil¬der de resterende wanden. Wanneer je kind het behang beu is, is het een fluitje van een cent om die ene wand te overschilderen of opnieuw te behangen.

Benut elke centimeter

9 Kinderen gebruiken hun kamer niet alleen om te slapen, maar ook om te spelen. Daarvoor moeten ze voldoende vloerruimte hebben. In een kleine kamer kan een hoogslaper een ruimtebesparende oplossing zijn. Onder het bed kun je bijvoorbeeld kasten, een werkblad of schuifladen onderbrengen. Of hang gordijnen onder het bed, en je kind kan de ruimte gebruiken als huisje, winkel of slaapkamer voor zijn knuffels.

10 Gebruik de plaats onder het bed voor een uitschuifbaar logeerbed, grote laden of stapelboxen op wieltjes.

11 Onder een schuin plafond, in een nis of tussen een raam en een muur kun je planken hangen. Bevestig een stang onder een lage plek, en je kunt daar jasjes en kleertjes aan ophangen.

12 Schoenen, knuffels en sokken kun je opbergen in een zak aan de binnenkant van de kastdeur of aan het voeteneind van het bed.

Opgeruimd staat netjes

13 Voldoende opbergruimte is een must. De handigste oplossing is langs een muur, van vloer tot plafond, een rij kasten met deuren.

14 Open planken lijken aanlokkelijk om speelgoed direct terug te vinden, maar je kiest toch beter voor dichte deuren. Wanneer het bedtijd is, moet het in een kinderkamer rustig zijn. Schilder de kastdeuren in de kleur van de muren en ze vallen nauwelijks op.

15 Alle speelgoed altijd in één grote bak opruimen, is niet het beste idee. Je kind speelt niet met wat onderin ligt, of het keert de bak ondersteboven op zoek naar dat ene dingetje. Een goed opbergsysteem is een combinatie van kleine bakken of platte dozen voor kleine dingen zoals autootjes of legoblokjes, en grote manden of kisten voor lijviger speelgoed.

16 Met stapelboxen in verschillende kleuren kun je een kleurensysteem ontwikkelen om orde in het speelgoed te brengen. Bijvoorbeeld een rode krat voor blokken, een groene voor poppen, een gele voor verkleedkleren, enzovoort. Lege stapelboxen zijn ook bruikbaar als stoeltjes en tafels.

Houd het leuk

17 Kinderkamers moeten leuk zijn. Een beetje kitsch moet dus kunnen. Hang bijvoorbeeld een glinsterende bal aan het plafond. Of maak een sterrenhemel met glowin- the-darkverf of stickers.

18 Ook origineel is een groot stuk spaanplaat aan een katrol. Overdag laat je het zakken. 's Avonds hijs je het weer naar omhoog, desnoods met autootjes of treinen er nog op.

19 Een wandschildering is niet moeilijk. Neem millimeterpapier, teken je ontwerp hierop uit en breng het via een gelijk aantal vierkanten over op de muur. Er bestaan ook plastic sjablonen die je tegen de muur kan houden.

20 Je kind speelt graag schooltje? Beschilder een muur met bordverf. Een of twee latjes onderaan het 'schoolbord' kunnen dienen als gootje om het krijtstof op te vangen en de wisser een plaatsje te geven. Ook een deur kan als schoolbord worden gebruikt.

21 Voor het opprikken van de 'kunstwerken' van je kind zijn de gebruikelijke prikborden veelal te klein. Behang een deel van de muur met kurk en gebruik dat als prikbord.

Wees creatief

22 Peuters zijn dol op foto's van zichzelf, familie en vriendjes. Knip een aantal koppen uit, maak daarmee een collage en steek die in een mooie lijst.

23 Beschilder een muur met een cirkel, een grote rechthoek of een andere eenvoudige vorm. Dat kan er heel mooi uitzien, en het kost bijna niets.

24 Liever behang? Kies behangselpapier waar je later overheen kunt schilderen. Overschilderen is goedkoper en gaat sneller dan opnieuw behangen. Een extra rol behangselpapier is handig om een ongelukje te herstellen en om er schoendozen of waspoederdozen mee te bekleden.

25 Met muurstickers krijgt een kinderkamer snel iets extra's. De thema's gaan van gevaarlijke dieren en sterke filmhelden tot de droomwereld van prinsessen en feeën.

26 Een verzameling knuffels kun je met knijpers ophangen aan een gekleurd lint of aan een touw dat dwars door de kamer of langs de muur is gespannen.

Recycleer

27 Ga in kringloopwinkels en op rommelmarkten op zoek naar leuke accessoires die je met een likje verf nieuw leven inblaast. Een oud schilderij kun je omtoveren tot een mooi fotokader. Van een kinderstoeltje maak je een blikvanger door elke poot in een andere kleur te verven.

28 Een saaie kast kun je opfrissen door de handgrepen te vervangen door plastic diertjes of Lego-blokjes. Boor een gaatje in het nieuwe handgreepje en maak het vast met ofwel een schroef en moer, ofwel met superlijm.

29 Ook met een allegaartje van meubeltjes die je van anderen kreeg, of die je overhield na een verhuizing, kun je leuke dingen doen. Schilder alle meubeltjes in dezelfde kleur en versier ze met sjablonen met hetzelfde thema.

Investeer in veiligheid

30 Bij een kinderbedje mag de afstand tussen de spijlen niet groter zijn dan 6,5 cm en moeten de spijlen doorlopen tot de bodem. 

31 Zet een wieg of bedje niet in de buurt van losse (gordijn) koorden en van snoeren van elektrische apparaten (lamp, babyfoon, …). Je kind kan eraan trekken en erin verstrikt geraken.

32 Een stapelbed is niet geschikt voor kinderen jonger dan zes jaar. Let erop dat het bovenste bed voorzien is van een veiligheidshekje, dat de constructie stevig en stabiel, en dat er een veilige ladder is om naar boven te klimmen. De ladder moet ofwel vastgeschroefd zijn, ofwel met grote haken aan het bovenste bed vast hangen.

33 Maak alle boekenkasten met behulp van speciale haken en schroeven stevig vast. Een kind van zes jaar is sterk genoeg om een losstaande boekenkast omver te trekken.

34 Zorg ervoor dat elk stopcontact kindveilig is en dat er geen verlengsnoeren op de vloer liggen.

35 In de handel zijn er speciale raamvergrendelingen te koop, zowel voor naar binnen als voor naar buiten draaiende ramen. Hiermee kan je kind het raam maar 10 cm open krijgen.

Zorg voor goede verlichting

36 Voor kinderen die bang zijn in het duister, bestaan er kleine lampjes die een vaag schijnsel geven. Je steekt ze rechtstreeks in het stopcontact. Iets duurder zijn lampjes die vanzelf beginnen gloeien als het donker wordt en vanzelf weer uitgaan als het licht begint te worden.

37 Led-verlichting ontwikkelt maar weinig warmte. Daardoor is het een veilige en kindvriendelijke verlichting.

38 Overweeg de installatie van een dimmer, zodat je de hoeveelheid licht kunt regelen. Dat is handig als je 's nachts de baby wilt controleren, of als je uit de kamer nog iets nodig hebt. Als de baby groter is, kun je bij gedimd licht nog een verhaaltje voorlezen.

Een praktisch bureau

39 Een bureau of een groot werk/speelblad waaraan getekend en geschreven kan worden, is een must. Kies het groot genoeg, want het moet dienen om het poppenhuis op te zetten, te knutselen, en om later huiswerk te maken. Zet onder het blad kastjes op wieltjes voor speelgoed of boeken, en een tweede stoel voor een vriend(in). Met een spiegel erboven kan het werkblad ook dienst doen als toilettafel.

40 In een smalle kamer kun je aan de kant van het venster, van de ene tot de andere wand, een werkblad op maat laten maken. Dat doet de kleine venstermuur er meteen een stuk breder uitzien. Het blad kan van geschilderd mdf zijn, of voorzien van gekleurd laminaat.

Ga voor kleur

41 De kleuren in een kinderkamer mogen gerust vrolijk en speels zijn, maar je kind moet er wel tot rust komen. De geschikte kleur vinden is dikwijls gewoon een kwestie van proberen. Vraag in doe-het-zelfzaken een kleurenwaaier, en bekijk thuis welke kleuren goed bij elkaar passen. Kies nooit meer dan twee of drie basiskleuren, anders wordt de kamer te druk.

42 Neutrale kleuren en pasteltinten gaan minder snel vervelen dan uitgesproken kleuren. Bovendien kunnen hevige kleuren een heel jong kind onrus¬tig maken. Eén wand in een opvallende kleur is vaak meer dan genoeg.

43 Je kunt de muren natuurlijk ook gewoon wit houden. Koop gordijnen, kussens en een dekbedovertrek die bij elkaar passen, en versier de kamer met posters.

Laat je kind meedenken

44 Kinderen hebben dikwijls een duidelijke smaak over kleuren en de versieringen aan de muur. Hou hiermee rekening. Richt hun kamer zo in, dat ze er zich thuis voelen, maar zonder dat dit afbreuk doet aan de stijl van het geheel. Maak hen vooraf duidelijk dat jij de uiteindelijke beslissing neemt.

Corrigeer