Veilige haven voor de kroost

Veilige haven voor de kroost
Een huis (ver)bouwen dat geschikt is voor kinderen, daar komt heel wat bij kijken. Het moet er aangenaam ravotten zijn, veilig om in te leven en boeiend om in te toeven. De checklist is schier eindeloos, maar het resultaat is wel een huis dat naast het welbevinden van de kinderen ook de gemoedsrust van de ouders vergroot.

'Net zoals zoveel mensen hebben we tijdens onze eerste verbouwing volledig onze zin gedaan', vertelt architect Jessica De Lannoy, die in samenwerking met de Gezinsbond haar expertise deelt rond kindvriendelijk bouwen. 'We hadden toen nog geen kinderen en hielden dus weinig rekening met veiligheid of kindvriendelijkheid.' Na de komst van zoon Arno bleek hun huis al snel niet zo kidsproof. 'Toen we beslisten om dit huis te bouwen, wist ik dan ook dat ik er alles aan wilde doen om dit tot een echte thuis voor onze kinderen te maken.' De noden van de kinderen werden meteen in de ontwerpfase meegenomen, en over alle details is grondig nagedacht.
'Ik heb vooral uit mijn eigen ervaring geput', aldus de architect, 'want tijdens onze architectuuropleiding hebben we er spijtig genoeg niets over geleerd. Ik merk ook bij klanten dat ze zelden nadenken over wat kinderen nodig hebben in een huis. Ik probeer ze dan op het belang van een kindvriendelijk huis te wijzen.' Bepaalde beslissingen neem je immers beter met de kinderen in gedachten.

SPEELRUIMTE

'Kinderen moeten eerst en vooral ruimte hebben. Ruimte om veilig te spelen en rond te hollen.' In haar eigen woning, die nochtans niet groter is dan 180 m2, loste Jessica dat mooi op. 'De hele bovenverdieping is gereserveerd voor de kinderen. Die verdieping is afgesloten met één poortje, niet aan de trap, maar in het gangetje naar de trap. Een poortje op je trap is niet zo veilig: je moet op de trap staan prutsen om het ding open te krijgen, en als je kind ertegenaan leunt en het is niet helemaal dicht, dan valt het zo naar beneden.'
De indeling van de verdieping is open en flexibel. 'Muren tussen hun kamers zijn er niet, maar die kunnen er wel komen als de kinderen dat wensen. Hun kamers zijn nu van elkaar gescheiden door een kast. Arno (6) en Lena (3) vinden het voorlopig fantastisch dat hun kamers zo verbonden zijn, maar dat zal in de puberjaren wellicht veranderen. Door een muur te plaatsen, en mezzanines waar ze kunnen slapen, kunnen we later voldoende privacy en plaats creëren.' Op de kinderverdieping is verder nog een badkamer en een speelkamer. 'Als zoon en dochter vroeg wakker zijn, dan kunnen ze zich hier bezighouden. Aan de borstwering hebben we onderaan een plint bevestigd, zodat speeltjes niet naar beneden kunnen rollen. Kinderen hebben namelijk altijd de neiging ergens achteraan te gaan.' In de leefruimte heeft Jessica ook voor zoveel mogelijk speelruimte gezorgd. 'Het staat hier niet te vol en scherpe of gevaarlijke dingen zijn zoveel mogelijk weggestopt. Na een ongelukje met onze vorige salontafel hebben we nu voor exemplaren in foam geopteerd, die je in elkaar kunt puzzelen. De kinderen zijn fan.' In de woonkamer zijn verschillende hoekjes gecreëerd, speciaal voor de kinderen. Achter de zetel staat bijvoorbeeld een oude lessenaar met knutselgerief. In het keukengedeelte vinden we een stalen bank met daaronder speelgoedbakken op wielen. 'Die kunnen ze gemakkelijk zelf uithalen en weer opbergen. Bovendien zit alles uit het zicht, zodat wij 's avonds niet het gevoel hebben in een crèche te leven' (lacht).

AANGEPAST INTERIEUR

Ook de aankleding is op kindermaat, én budgetvriendelijk. 'De kinderen hebben op hun kamer bijvoorbeeld elk een kast met hun naam op geschilderd. Eigenlijk zijn het gewoon keukenkastjes van Ikea met een OSB-structuur rond. Zelfgemaakt en gemakkelijk te personaliseren.' Magnetische verf en muurstickers maken de kamers nog leuker. 'En het zijn allemaal kleine ingrepen. Denk er aan dat de smaak van je kinderen gigantisch snel verandert en dat het interieur van hun kamers makkelijk moet kunnen mee-evolueren.' Op een strip in magnetische verf of magnetisch behang kan je kind naar hartenlust posters en tekeningen ophangen, zonder dat de muur vol gaten zit. 'Verder raad ik iedereen aan om kleur te gebruiken, in alle vertrekken van het huis. Werk met accenten in verf of een leuk behang, want een volledig wit of grijs interieur is vreselijk saai voor kinderen. Het opvallende boudoirachtige behangpapier in de wc heeft mijn dochter gekozen.' Ook afwisseling in het materiaalgebruik is een aanrader, vindt Jessica De Lannoy: 'Hier hebben we met zowel hout als staal en beton gewerkt. Zo kan je kind warme en koude materialen ontdekken, en ervaren hoe materialen en texturen aanvoelen.'

EEN VEILIGE PLEK

Een huis moet natuurlijk vooral ook een veilige plek zijn. De ramen in de kinderkamers heeft Jessica hoger geplaatst, zodat de kinderen er minder gemakkelijk aan kunnen. Ze kunnen ook alleen gekipt worden. 'Nog een tip? Plaats geen bureau voor het raam, want dan kunnen ze er toch weer aan.' Ook de trap is een heikel punt. 'In ons vorige huis geraakte Arno de trap niet goed op. Hier hebben we dan ook een tweede handgreep geplaatst, op zestig centimeter hoogte. Nu gaat het zonder problemen. De stalen borstwering maakt de trap volledig dicht, en aan de onderkant is ze omgebogen zodat er geen scherpe hoeken zijn. Het voordeel van staal is trouwens dat er magneten aan kunnen hangen. Onderaan de trap mogen de kinderen dan ook kaartjes en tekeningen hangen.'
Ook de keuken is een plek vol gevaren, nu nog meer dan vroeger. 'Vroeger was de keuken een aparte kamer en de deur ging tijdens het koken vaak gewoon dicht. Nu hebben we met z'n allen een open keuken, waar de kinderen dus ook vrij kunnen rondlopen.' Jessica heeft in haar eigen woonst de ovens en gevaarlijke toestellen in een aparte berging naast de keuken geplaatst. De kookplaat is een model op inductie, de meest veilige optie. De architect benadrukt nog dat een huis waar kleine kinderen wonen best zo onderhoudsvriendelijk mogelijk is.
'Wij hebben overal voor een betonvloer gekozen, omdat die tegen een stootje kan. Geen krassen van speelgoed, geen putjes, makkelijk schoon te maken. Alles in huis moet een bepaalde graad van robuustheid hebben. Ook onze keukenkasten zijn op onderhoudsvriendelijkheid gekozen: matte exemplaren tonen minder snel vingers en vlekken dan glanzende.' Het huis van Jessica en haar gezin bewijst het: wie kindvriendelijk wil bouwen, moet aan heel wat dingen denken.

Corrigeer