Stadsbestuur weigert circus door parkeerdruk en verschillende werken

Ieper heeft geen plaats voor circus

Circus Barones had gepland om in mei zijn tenten in Ieper op te slaan. Foto: pli

Ieper -

Circus Barones had gepland om van 14 tot 17 mei zijn tenten in Ieper op te slaan. Maar het circus kreeg van het stadsbestuur te horen dat er volgend jaar geen plaats is.

Circus Barones is één van de drie nog bestaande circusgezelschappen in ons land. Momenteel bereiden ze het seizoen 2015 voor. Ze dienden een aanvraag in om een standplaats te krijgen in Ieper.

‘Vroeger hebben we al in Ieper mogen staan, dus dachten we dat dit nu ook weer geen probleem zou zijn. We zijn met alles in orde qua verzekering en zo. Maar in Ieper hebben ze blijkbaar geen plaats meer voor een circus’, zegt Nicole Aben van circus Barones. Ze hebben een terrein nodig van minstens 50 op 60 meter, vooral ook om hun dieren de nodige ruimte te kunnen geven.

‘Fransen maken alles kapot’

‘In sommige gemeenten staat men weigerachtig tegen de komst van circussen. Het zijn vooral de Franse circussen die hier alles kapot maken. Ze laten hun locatie vuil achter en betalen geen belastingen. Of dat de reden is waarom we in Ieper geen standplaats krijgen, weet ik niet’, aldus nog Nicole Aben. Het advies van de Ieperse politie luidt dat er enkel in deelgemeente Zillebeke ruimte is om een circus te plaatsen. In Ieper centrum is er door de parkeerdruk geen ruimte beschikbaar. Circus Pipo krijgt wel een standplaats op de parking van OC in 't Riet te Zillebeke voor de periode van 8 tot 15 juli 2015. Burgemeester Jan Durnez (CD&V) vindt het spijtig dat er circussen moeten geweigerd worden. ‘We zitten in nesten door diverse werken in de stad. In de toekomst hebben we misschien wel een oplossing via een herbestemming van het vroegere Groenpark bij de Groendienst.’ Circus Barones hoopt dat er eventueel nog een privéterrein ter beschikking kan worden gesteld van 14 tot 17 mei volgend jaar.

‘Misschien is er op de industriezone wel plaats voor ons. Moesten er bedrijfsleiders zijn, die de nodige ruimte ter beschikking kunnen stellen, dan mogen ze ons altijd contacteren’, zegt Nicole.

Wie circus Barones uit de nood kan helpen, kan hen contacteren via circusbarones.secretariaat@gmail. com

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio