Meer werkloosheid en armoede in bijna alle Vlaamse gemeenten

Meer werkloosheid en armoede in bijna alle Vlaamse gemeenten

Foto: Photo News

In geen enkele Vlaamse gemeente is de werkloosheid al gezakt onder het niveau van 2008, het beginjaar van de economische crisis. En ook het aantal kinderen dat in armoede wordt geboren steeg de voorbije jaren in meer dan zeven op de tien gemeenten. Bekijk hieronder de cijfers van uw gemeente.

België mag dan een welvarend land zijn, de armoede- en werkloosheidscijfers van de voorbije jaren zijn niet rooskleurig. Volgens Europese cijfers loopt 20,8 procent van de Belgische bevolking het risico om in de armoede terecht te komen. Dat cijfer ligt aanmerkelijk hoger dan in de ons omringende landen. En dat heeft veel te maken met de lage werk­intensiteit in ons land, zegt Ive Marx van het Centrum voor Sociaal Beleid van de Universiteit Antwerpen woensdag in De Standaard.

Veertien procent van de Belgische -59-jarigen leeft in een gezin waar de volwassenen weinig of geen werk hebben, wat extreem hoog is. Alleen ­Kroatië, Spanje en Griekenland scoren slechter in Europa. Maandag maakte Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) nog bekend dat de werkloosheid in Vlaanderen opnieuw is toegenomen. We zetten een aantal cijfers op een rij.

Werkloosheid gestegen in bijna alle Vlaamse gemeenten

Vorige maand telde Vlaanderen 235.572 werklozen, of 7,9 procent van de beroepsbevolking, blijkt uit cijfers van VDAB. Dat zijn er 6.445 of 2,8 procent meer dan oktober vorig jaar. Maar als we teruggaan tot 2008 is het aantal werklozen met maar liefst 39 procent toegenomen.

Opvallend: als we de werkloosheidscijfers per gemeente bekijken is er een stijging in zo goed als alle gemeenten tussen oktober 2008 en oktober 2014. Enkel in Wortegem-Petegem en Lierde is er een status quo.

Meer kinderen geboren in kansarme gezinnen

Uit de kansarmoede-index van Kind en Gezin blijkt dat tussen 2011 en 2013 meer dan één kind op de tien in Vlaanderen werd geboren in een kansarm gezin, 11,2 procent. In 2008 bedroeg dat aantal nog 7,9 procent.

Niet alleen de economische crisis is een verklaring voor deze stijging, vooral de origine van de moeder speelt een grote rol. 64 procent van de kinderen die opgroeien in kansarmoede heeft een moeder die bij haar geboorte niet de Belgische nationaliteit had. ‘Het zijn vooral de migranten die de last dragen van de stijgende armoede’, zegt Michel Debruyne van de studiedienst van de christelijke arbeidersbeweging Beweging.net.

Bekijk op onderstaande kaart in welke gemeenten kansarmoede het sterkst aanwezig is. In zeven op de tien gemeenten is de armoede gestegen de voorbije jaren.

België scoort slechter dan buurlanden

Volgens recente cijfers van Eurostat loopt 20,8 procent van de Belgische bevolking het risico om in de armoede terecht te komen. Dat cijfer is identiek aan het cijfer van 2008. Terwijl in de meeste andere Europese landen het armoederisico wel is gestegen, houdt België dus stand. Toch scoren we slechter dan onze buurlanden. In Nederland bedraagt het armoederisico 15,9 procent, in Frankrijk 18,1 procent en in Duitsland 20,3 procent.

Corrigeer

MEER NIEUWS