1 - Tienen - Tienen lijkt te winnen van Ieper en Sint-Truiden

Strijd barst los om op een na grootste markt

Welke stad heeft nu de op een na grootste markt van ons land? Als we het programma Vlaanderen Vakantieland geloven, is dat Sint-Truiden. Maar uit verschillende cijfers blijkt dat de Limburgse stad pas na Tienen en Ieper komt. ‘Het hangt er vanaf hoe je meet’, klinkt het.

Reisreporter Ben Roelants zorgde eerder deze week na de uitzending van Vlaanderen Vakantieland voor een discussie tussen de inwoners en het bestuur van de drie steden. Hij zei in het reisprogramma dat Sint-Truiden de op een na grootste markt van België heeft en dat zette kwaad bloed in Tienen en Ieper.

Met een markt van zowat 3,2 hectare heeft Sint-Niklaas afgetekend de grootste. Tienen, Ieper en Sint-Truiden dingen allemaal naar de tweede plaats.

‘Ieper wel gezelligste’

Op de Wikipedia-pagina van Ieper staat te lezen dat de Kattestad de op een na grootste markt van het land heeft. Maar schepen van Ruimtelijke Ordening Dominique Dehaene (CD&V/N-VA) zegt zelf dat dat niet klopt. ‘De markt van Ieper is 15.002 vierkante meter groot, die van Sint-Truiden 15.000 en die van Tienen 15.900. Dat blijkt uit cijfers die ik liet opvragen’, zegt hij. ‘Maar we hebben natuurlijk wel de gezelligste markt met heel wat mooie en historische troeven.’

Katrien Partyka (CD&V), de schepen van Patrimonium in Tienen, is opgetogen met de titel maar weerlegt het cijfer van Dehaene. ‘Onze markt, die helemaal wordt heringericht en dus pas is opgemeten, is maar liefst 20.761 vierkante meter groot. De eigenlijke markt meet 18.500 vierkante meter en daar tellen we dan ook de Kaas- en de Kalkmarkt bij. Net zoals Sint-Truiden de Groenmarkt meetelt.’

Volgens een ingewijde, die liever de burgemeesters niet in het harnas jaagt, moet een landmeter de drie pleinen opmeten binnen een gelijk referentiekader en dan pas zal de strijd definitief gestreden zijn.

Gelukkig bestaat er iets als Google Earth om de oppervlakte te berekenen, al moet dat resultaat van de satellietbeelden ook met een korreltje zout genomen worden. Die drie berekeningen geven hetzelfde resultaat. Tienen heeft de op een na grootste en wordt dan gevolgd door Ieper en, als laatste, Sint-Truiden.

Al moet gezegd worden dat de Lakenhallen – goed voor 2.473 vierkante meter – zoveel plaats innemen dat Sint-Truiden eigenlijk op de derde plaats, na Sint-Niklaas en Tienen, eindigt.

‘Gegoochel met cijfers’

Sint-Truiden pakt in zowat elke toeristische tekst uit met de titel en burgemeester Veerle Heeren (CD&V) reageert dan ook verrast. ‘Er wordt hier wel met cijfers gegoocheld, maar er zijn eigenlijk geen officiële gegevens. Er is maar één manier om hier eindelijk komaf mee te maken en ik daag de burgemeesters van Tienen en Ieper dan ook uit onze markt te komen opmeten. En dan meten we ook die van hen natuurlijk’, zegt ze lachend.

Zowel in Ieper als in Tienen werd gisteren al enthousiast gereageerd op het voorstel. ‘Maar ik ben blij met de titel en ben er zeker van dat we die ook gaan houden’, zegt de strijdvaardige schepen Katrien Partyka in Tienen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio