Striptekenaar Charel Cambré vereeuwigt koning Filip

Striptekenaar Charel Cambré vereeuwigt koning Filip

Charel Cambré tekent strips over koning Filip. Foto: Jim Bella

Holsbeek -

Striptekenaar Charel Cambré (46) uit Nieuwrode tekent sinds 2005 een strip over het Belgisch koningshuis in het weekblad Story. De titel van de reeks wijzigde van Albert & Co naar Filip van België toen prins Filip koning werd. Het eerste album met koning Filip in de hoofdrol is nu verschenen bij uitgeverij Strip2000.

‘De strip heeft een nieuwe start gekregen en ik heb plots een heleboel verse ideeën voor grappen’, vertelt Cambré. Naast Filip van België tekent hij ook Jump en Amoras, een spin-off van Suske en Wiske. De troonswisseling was meteen ook een bron van inspiratie voor de stripauteur. ‘Inhoudelijk is er niet echt veel veranderd’, zegt Cambré. ‘Maar natuurlijk krijgt Filip nu meer de hoofdrol. Onze nieuwe koning is trouwens een erg leuk figuur. Filip is een beetje een grijze muis waarmee veel grappen te maken zijn. Ik ben persoonlijk heel blij met onze nieuwe koning (lacht).’

Cambré tekende aanvankelijk op bierviltjes in het café van zijn ouders in Herenthout. Hij volgde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent de richting animatiefilm en werkte vooral aan buitenlandse tekenfilms. In 2005 trad hij toe tot Studio Vandersteen, die de albums van Suske en Wiske op de markt brengt.

Gouden Potlood

Cambré kreeg de voorbije zomer op het Stripfestival van Middelkerke het Gouden Potlood 2014. Dat is de belangrijkste stripprijs van ons land, die jaarlijks wordt uitgereikt.

Charel Cambré kreeg de prijs uit handen van acteur Marijn Devalck.

Filip van België 1: Waar is dat feestje? is verschenen bij Strip2000 en kost 7,95 euro.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio