Vlaamse studenten op straat tegen besparingen in onderwijs

Vlaamse studenten op straat tegen besparingen in onderwijs

Foto: fvv

In verschillende steden zijn studenten op straat gekomen om te protesteren tegen de verhoging van het inschrijvingsgeld en andere besparingsmaatregelen van de Vlaamse regering.

Antwerpen

In de Antwerpse binnenstad zijn woensdagavond zowat 200 studenten en sympathisanten opgedaagd voor een luidruchtige protestactie en fakkeltocht. ‘Het inschrijvingsgeld verhoogt met 240 euro, zeker voor gezinnen met meerdere studerende kinderen kan dat dramatisch zijn’, aldus medeorganisator Jos D’Haese. ‘Bovendien worden studenten eigenlijk driemaal getroffen, want naast de verhoging van het inschrijvingsgeld is er ook het budget voor sociale studentenvoorzieningen zoals studentenrestaurants en koten dat met 10 procent omlaag gaat en wordt er ook verder bespaard bij de universiteiten en hogescholen zelf. De omkadering gaat er met andere woorden alweer op achteruit.’

Vertegenwoordigers van verschillende Antwerpse studentenverenigingen kwamen samen op de Ossenmarkt in het hartje van de studentenbuurt. Ze trokken de straten door met slogans als ‘Studenten en personeel: één strijd’ en ‘Speel niet met onze toekomst’ en getooid met een schoppen aas, het symbool van de protestbeweging. Eindigen deden ze aan de Stadswaag, waar nog enkele toespraken volgden.

‘We gaan nu de reactie van de regering afwachten, maar als die er niet of niet afdoende komt, plannen we als volgende stap een nationale actiedag die alle universiteiten en hogescholen zullen voelen’, zegt D’Haese. Die actiedag zou doorgaan op 17 november, de Internationale Dag van de Student.

Leuven

In Leuven kwamen ongeveer 200 studenten opdagen. In toespraken werden de besparingen als ‘onbegrijpelijk’ en ‘onverantwoord’ bestempeld. Het initiatief tot de manifestatie, die overigens zonder incidenten verliep, ging uit van de Studentenraad KU Leuven en de Leuvense Overkoepelende Kringorganisatie (LOKO).

De manifestatie startte op het Ladeuzeplein met een vuurshow waarmee de studenten wilden aangeven ‘dat ze door het vuur willen gaan voor hun onderwijs’. In toespraken werd gewezen op de zware impact van de besparingen niet alleen op de toegankelijkheid van het onderwijs, maar eveneens op de kwaliteit ervan.

‘Het is een klap in het gezicht van de student die het moeilijk heeft. Het is een mes in de rug van een solidaire en sociale samenleving. De besparingen zijn niet zomaar zoals Onderwijsminister Crevits maandag in het studentenblad Veto zei: ‘niet plezant’ of ‘een moeilijke’. Ze zijn totaal onverantwoord, irrationeel en onverdedigbaar, getuige de nietszeggende antwoorden van de minister in dit blad. Voor een kwalitatief en toegankelijk onderwijs blijven wij branden en gaan wij door het vuur, niet alleen op straat maar straks ook aan de onderhandelingstafel’, aldus de vertegenwoordiger van de Studentenraad KU Leuven in een toespraak.

Uit een enquête die enkele actiegroepen afnamen bij studenten in vijf faculteiten van de KU Leuven en de Sociale School Heverlee, blijkt dat 88,6 procent van de deelnemers aan deze bevraging zich kant tegen de geplande verhoging van het inschrijvingsgeld en de andere besparingen op het onderwijs. In totaal werden 2.431 stemmen uitgebracht. Het hoogste percentage tegenstemmen werd gehaald in de Sociale School Heverlee, waar liefst 96 procent van de bevraagden tegenstemde.

Gent

In Gent was er sprake van zowat 150 studenten voor een fakkeltocht door de studentenbuurt. Ze scandeerden slogans tegen de besparingsplannen van ministers Bourgeois en Crevits en droegen borden om hun boodschappen te ondersteunen. De tocht startte en eindigde aan het Sint-Pietersplein, waar ook nog een paar optredens gepland waren. .

Tussen 14 en 19 uur was er op het Sint-Pietersplein nog een fakkelloop van de Gentse Studentenraad, maar die had minder succes. Sommige studentenkringen vreesden om een partijpolitiek statement te maken, terwijl Actief Linkse Studenten denkt dat er te weinig gemobiliseerd werd, zo blijkt uit een rondvraag.

Brussel

Enkele tientallen Brusselse studenten zijn woensdagavond aan de VUB-campus in Etterbeek gestart met een fakkeltocht. Zij trokken naar het centrum van Brussel. Ook hier was het protest gekant tegen de aankondigde beslissing van de Vlaamse regering om te besparen op onderwijs en om het inschrijvingsgeld in het hoger onderwijs vanaf het academiejaar 2015-2016 te verhogen tot 890 euro. ‘Die plannen stonden in geen enkel verkiezingsprogramma’, zo klaagt medeorganisator Olivier Goessens aan. ‘We voelen ons democratisch bedrogen.’

De betogers - zowel Nederlandstaligen als Franstaligen - zijn voornamelijk leden van de studentenraden en van het actieplatform Studenten Troef, dat de actiegroepen en protestcomités in de verschillende onderwijsinstellingen bundelt.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees