60 gewonden en 30 arrestaties na betoging in Brussel

In de buurt rond het Brusselse Zuidstation is rond 18.00 uur de kalmte teruggekeerd, na een hele middag van rellen. De betogers zijn uiteengegaan, enkel een tiental autowrakken en een grote politiemacht zijn nog getuige van de grimmige sfeer en de gebeurtenissen van donderdagmiddag. In totaal moesten 24 mensen naar het ziekenhuis worden geëvacueerd, werden 36 mensen ter plekke verzorgd, en werden 30 heethoofden gearresteerd.

Rond 16:00 uur chargeerden de agenten in gevechtsuitrusting in volle looppas, om zo de paar honderd betogers die zich hadden verzameld tussen de Hallepoort en het Zuidstation uit elkaar te drijven. Ze spaarden daarbij niemand die ze op hun weg tegenkwamen. Onder meer een oudere man met looprek en een toevallige voorbijgangster deelden in de klappen.

Tot dan toe beperkte het politieoptreden zich tot het afhouden van aanvallen van demonstranten met het waterkanon en traangas. Maar toen een toenemend aantal auto's werd vernield en in brand gestoken, beslisten de ordediensten om in te grijpen.

De situatie was al langer aan het escaleren op die plek, waar de betoging donderdagmiddag was geëindigd. Op deze beelden van onze videoredactie is het geweld te zien dat door een aantal heethoofden tijdens de betoging werd gebruikt. 

yer", "wid": "_1467261", "uiconf_id": "21813201", "flashvars": { 'vast': { 'plugin' : true, 'position': 'before', 'relativeTo': 'PlayerHolder', 'numPreroll':"1", 'prerollInterval':"1", 'prerollStartWith':"1", 'prerollUrl':prerollUrl, 'postrollUrl' : prerollUrl.replace('preroll', 'postroll'), 'numPostroll' : "1", 'preSequence':"1", 'postSequence':"1", 'timeout':"4", 'storeSession':true, 'prerollInterval':"1", 'skipOffset' : "15" }, 'skipBtn': { 'label': 'Skip Ad' }, 'adsOnReplay':true, 'noticeMessage': { 'text': 'Advertentie {sequenceProxy.timeRemaining|timeFormat}' }, }, "cache_st": "1406844802", 'entry_id' : '1_zzifwx85' });

 

Op onderstaande beelden van VRT is te zien hoe een gewondgeraakte agent moest worden weggedragen door zijn collega's. De man had zichtbaar veel pijn. 

Maar eigenlijk verliep de betoging al chaotisch van bij het begin. Volgens ooggetuigen belandde al in de voormiddag een vuurpijl in de gebouwen van het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS) in de WTC-torens. Medewerkers kregen het advies om niet meer in de buurt van de ramen te komen. 

Naast de heethoofden, waren er zo'n 120.000 betogers naar Brussel getrokken om vreedzaam te betogen. Volgens de Brusselse politie waren het vooral dronken havenarbeiders en anarchisten die voor het geweld zorgden: 

24 mensen naar het ziekenhuis, 30 arrestaties

Zwaargewonden vielen er vooralsnog niet, maar het Rode Kruis moest donderdag wel 60 interventies doen: 24 mensen moesten naar het ziekenhuis worden overgebracht, 36 anderen werden ter plaatse verzorgd. Volgens de medische verantwoordelijke die op de betoging aanwezig was, was er sprake van gevechten, valpartijen en medische problemen. In totaal werden ook 30 heethoofden gearresteerd, zo schrijven de kranten van Sudpresse op hun website. 

Treinverkeer tijd stilgelegd

Net de vrees voor die gewonden was overigens de reden waarom zo veel veiligheidsmaatregelen waren genomen. Onder meer het Brusselse premetrostation Beurs aan de Anspachlaan, op de route van de nationale betoging, werd afgesloten. Ook het treinverkeer op de Brusselse Noord-Zuidverbinding lag stil, op bevel van de politie. 'Omdat er zich te veel volk in de onderdoorgangen en op de perrons in het station bevond', meldde woordvoerder van spoorwegnetbeheerder Infrabel Thomas Baeken. Het premetrostation Beurs is intussen wel al weer open, en ook het treinverkeer kwam weer op gang. 

De politie communiceerde zoals gebruikelijk niet over de veiligheidsmaatregelen. Maar er cirkelde wel een politiehelikopter over de hoofdstad, en zowel op het parcours en vooral net buiten de veiligheidszone zijn de ordediensten massaal aanwezig, onder meer met speciale interventievoertuigen en agenten in harnas. De betoging werd bovendien begeleid door 180 ABVV-stewards en even veel stewards van de ACV. Ook de liberale vakbond ACLVB stelde 50 stewards ter beschikking.

Corrigeer

NIEUWS