Food

GETEST. Welke honing is het lekkerst?

Dominique Persoone wist al alles van chocola, nu ook van honing. Hij mag zich imker noemen, want hij heeft thuis en op het dak van zijn atelier in Brugge samen negen kasten staan. In het hoogseizoen zitten er per kast 50.000 bijen in. ‘De honing van een imker is van een andere klasse’, zegt hij voor de test. ‘Dit wordt spannend.’ Zo spannend dat hij nadien toegeeft: ‘Het was moeilijker dan gedacht. Deze honing valt best wel mee. Zolang ze die maar niet te zoet maken.‘ Weten wat Persoone naast deze drie producten vond van de honing van Spar, Alvo, Everyday, Aro, Lidl, Honeysun en Albert Heijn? Haal dan Check, de bijlage van Het Nieuwsblad, van zaterdag 8 november in huis.

ZO DEDEN WE DE TEST

had plaats in het productieatelier van Dominique Persoone, Paleis aan de Meir, Antwerpen.

Honing

Honing kun je niet zelf maken. Daarvoor zijn er bijen nodig. Zij halen nectar uit bloemen, en die wordt omgezet in honing, een vloeibare zoete substantie die vaak op brood wordt gesmeerd. De kleur en smaak hangen af van de oorsprong van de nectar. Zo smaakt honing van de paardenbloem anders dan die van de linde. Nectar voor honing komt van veel verschillende bloemen en ook bloesems: lavendelhoning, rozenhoning, rozemarijnhoning, acaciahoning, kastanjehoning ...

Gemengd

Een imker zal ook wel van één soort honing maken, maar alle honing van supermarkten is gemengd: de bloemen en bloesems zijn gemengd, komen uit verschillende streken en landen, soms zelfs van buiten Europa. Die van Carrefour vermeldt als oorsprong ook Latijns-Amerika.

Energiewaarde

Grote overeenstemming: zo goed als allemaal 320 kcal/100 g. Carrefour gaat naar 321. Spar en Lidl melden hierover niets.

Suikers

Hetzelfde fenomeen met het aantal suikers per 100 g. Bijna eensgezind is dat 79,3. Albert Heijn en Carrefour maken er 80 van. Spar en Lidl geven geen gegevens.

Tips

- Geef honing niet aan baby's jonger dan een jaar. Hun maag- en darmstelsel is nog onstabiel. Het kan niet uitgesloten worden dat er sporen van een bacterie ook in honing aanwezig zijn.

- Droog en afgesloten bewaren op kamertemperatuur.

- Na elk gebruik goed sluiten.

Prijs

Albert Heijn haalt negen punten en vraagt voor 600 gram 2,99 euro, een mooi aanbod. De goedkoopste is Aro van Makro: 1,29 euro voor 500 gram.

Corrigeer