Engels bezoek op kerkhof Houwaart

Emotioneel bezoek aan graf stiefbroer

Emotioneel bezoek aan graf stiefbroer

Rigo Janssens (midden) verwelkomde de familie van de gesneuvelde vliegenier. Foto: fg

Tielt-Winge -

Familieleden van ‘observator’ Henry Vinter die tijdens de oorlog in 1942 neerstortte in een veld op Luttelkolen, bezochten zijn graf in Houwaart.

Voor Rigo Janssens en enkele vrienden die zich bezighouden met oorlogsgeschiedenis, was het een hoogdag. Familie, onder andere Gordon Corke (stiefbroer van Henry Vinter, een van de inzittenden van het in 1942 gecrashte vliegtuig) bezocht het graf van Vinter op het kerkhof van Houwaart. Het werd een emotioneel bezoek.

‘In de nacht van 25 op 26 juni 1942 verloor het 13de Squadron twee Blenheim-toestellen. Het Sqdn bestond uit negen toestellen. Twee zouden niet terugkeren. Eentje werd neergehaald in Aartselaar, een tweede boven het gehucht Luttelkolen op grond van Van Nerum die nu vlak naast het kerkhof woont.’

De Blemheim was een lichte verkenningsbommenwerper. ‘Ze vertrokken vanop de basis Wattisham Airfield in Engeland en waren op weg naar het vliegveld van Sint-Truiden om daar de vijandelijke vliegtuigen te vernietigen. De in Houwaart neergeschoten bommenwerper bestond uit een driekoppige bemanning met Peter Frith als 19-jarige piloot, navigator Robert Plant en observator Henry Vinter. Vooraleer het toestel Sint-Truiden bereikte werd het al neergeschoten boven Luttelkolen’, vertelt Rigo Janssens.

De drie bemanningsleden werden begraven op een erepark op het kerkhof in Hou-waart. Een plaats die geregeld bezocht wordt door familieleden van de drie verongelukte bemanningsleden.

Rigo Janssens en enkele sympatisanten doen er alles aan om de naastbestaanden van de verongelukte soldaten op te sporen en hen uit te nodigen voor een bezoek aan de graven. Na heel wat speurwerk en contacten werd nu Gordon Corke, de stiefbroer van Henry Vinter, gevonden en uitgenodigd. Heet werd een emotioneel bezoek.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio