Omega Pharma verkocht voor 2,5 miljard

Coucke betaalt geen euro belasting

Coucke betaalt geen euro belasting

Marc Coucke weigerde in 1994 Omega Pharma nog te verkopen. Foto: Photo News

Marc Coucke heeft met mede-eigenaar Waterland Omega Pharma verkocht aan het Amerikaanse Perrigo. ‘Historisch moment. Fier en gelukkig’, tweette hij prompt. Hij strijkt zelf 1,22 miljard euro op, waarvan de helft in aandelen. Op die verkoop betaalt hij nul euro belasting. Coucke blijft aan als CEO van zijn bedrijf, en krijgt een sleutelrol bij de nieuwe eigenaar.

2, 48 miljard euro. Dat is wat Perrigo, de grootste aanbieder van voorschriftvrije geneesmiddelen onder distributiemerk, betaalt voor Omega Pharma. Inclusief de schulden die het mee verwerft, gaat het om 3,6 miljard. Dat is een van de hoogste prijzen ooit betaald voor een Belgisch bedrijf. De apothekerszoon die in zijn garage zijn bedrijf uit de grond stampte, lijkt hiermee zijn eigen American Dream te verwezenlijken.

De fiscale behandeling van de verkoop van Omega Pharma aan Perrigo illustreert waarom gezegd wordt dat België een hel is voor wie er van arbeid leeft, maar de hemel voor kapitalisten. Terwijl inkomen uit arbeid in belangrijke mate wordt wegbelast, betaalt Marc Coucke op de verkoop van Omega Pharma nul euro belasting: in België is er geen meerwaardebelasting tenzij de fiscus oordeelt dat de transactie buiten het normale privé- en bedrijfsbeheer valt. Maar wellicht is dit niet het geval.

Hoe het komt dat Mark Coucke geen belastingen moet betalen, kan u lezen in Het Nieuwsblad van vrijdag 7 november.

Corrigeer

MEER NIEUWS