Dierenbescherming bouwt gloednieuw asiel in Kontich

© rl

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De Koninklijke Maatschappij Dierenbescherming Antwerpen gaat een nieuw asiel bouwen in de Moorstraat in Kontich. De oude accommodatie wordt gesloopt.

Kristin Matthyssen

De honden en katten worden half november overgebracht naar Antwerpen zodat de afbraak in Kontich kan beginnen. ‘Er komen twee containers, een met een bureel en een met benches om dieren op te vangen’, zegt dokter Els De Belder, voorzitster van de KMDA.

Pendelen

‘Naast die twee containerlokalen blijven we tijdens de werkzaamheden vier grote hokken beschikbaar houden in Kontich. In de praktijk zal het komende jaar heel veel gependeld moeten worden. Onze opvangcapaciteit in de Vosseschijnstraat in Antwerpen laat het toe om ook de Kontichse dieren tijdelijk mee te huisvesten.’ Thomas Swaenepoel, architect van architectenbureau G.R.O.T in Oud-Turnhout, tekende het ontwerp. ‘Het wordt helemaal anders dan ons asiel in de Vosseschijnstraat in Antwerpen’, zegt De Belder. ‘Dat eerste is een echt stadsasiel, terwijl we in Kontich over twee hectare grond beschikken en daar veel meer loopruimte kunnen aanleggen. De honden kunnen elkaar niet zien, maar het personeel kan de honden wel de hele tijd in de gaten houden. Het grote verschil met ‘linekennels’ zoals in Antwerpen, is dat je veel minder gangen moet onderhouden. Vanuit de lucht heeft het de vorm van Mickey Mouse.’ De KMDA haalde de mosterd in Groot-Brittannië. ‘In Vlaanderen is er nog geen enkel soortgelijk asiel. Precies omdat er minder asielhonden worden aangeboden, bouwen we de huidige tachtig kennels af naar zestig kennels, die wel groter zijn dan de oude en het comfort voor de honden aanzienlijk verhogen. De huidige poezenopvang van maximaal vijftig katten brengen we terug naar dertig à veertig plaatsen.’

Vakantiepension

Het oud, U-vormig asiel uit 1972 is tot op de draad versleten. ‘Het asiel van Kontich werd gebouwd als kweekkennel voor Duitse herders. In 1992 hebben wij het overgekocht en sinds 2000 zit het onder de vleugels van de KMDA. Het enige dat we voorlopig niet meer kunnen doen is vakantiepension aanbieden. Volgens onze timing moet het eerste kennelgebouw half juni 2015 klaar zijn, zodat we vanaf de zomer volgend jaar opnieuw pensionopvang kunnen aanbieden. Tegen oktober 2015 moeten de tweede kennel en het voorgebouw klaar zijn, om dan tegen februari 2016 alles af te hebben. Het nieuw asiel kost alles samen ongeveer 1,5 miljoen euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus