Gemeentebestuur keurt uitbreiding sportpark definitief goed

‘Bosmier zal ons niet meer tegenhouden’

Fonny Matthijs is er gerust op, de mieren zullen geen obstakel meer zijn. Foto: ema

De beruchte rode bosmier is erin geslaagd om tien jaar lang de uitbreiding van het sportpark van Retie te dwarsbomen. Maar nu gaan de nieuwe sportvelden er dan toch komen, al blijft er nog een piepklein achterpoortje open voor de verguisde mierenhoop.

Zowat iedereen in Retie is ervan overtuigd dat de uitbreiding van het gemeentelijk sportpark Vossekot dringend nodig is, want heel veel lokale sportclubs kampen met nijpend plaatsgebrek. Er is maar één obstakel: vlak naast het sportpark huist er een grote kolonie rode bosmieren, een zeldzame diersoort die bij wet beschermd is.

De mierenhoop bevindt zich op het erf van een schapenboer, die het als zijn burgerlijke plicht beschouwt om zijn ‘huisdieren’ te beschermen. Omdat hij vreest dat al die luidruchtige sporters de rust in het nest gaan verstoren, stapte hij naar de Raad van State. En die gaf hem zowaar gelijk.

'We hebben nu een nieuw uitbreidingsplan opgemaakt, dat rekening houdt met alle opmerkingen van de Raad van State', zegt schepen van Sport Fonny Matthijs (Nieuw Retie). 'We zijn er gerust op: die mieren zullen de aanleg van ons sportpark niet meer tegenhouden. Alle officiële instanties, waaronder ook het Agentschap voor Natuur en Bos, hebben een gunstig advies gegeven. Ook de advocaten van IOK hebben onze motiveringen nagekeken en goed bevonden.'

Meer ademruimte

De voornaamste nieuwigheid in het nieuwe ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) is dat de bosmieren nu 'meer ademruimte' krijgen. Zo wordt er rond de sportvelden een twintig meter brede buffer van planten en struiken aangelegd, waar de mieren rustig kunnen gedijen en zich voortplanten zonder dat ze gestoord worden door voetballers, joggers of tennissers.

De voltallige gemeenteraad keurde deze week het RUP definitief goed. Het hele dossier wordt nu doorgestuurd naar de provincie, die uiterlijk na zestig dagen een ultiem oordeel velt. Daarna blijven er nog eens zestig dagen over voor de omwonenden om eventueel verzet aan te tekenen bij de Raad van State.

Toch is Matthijs hoopvol. 'Begin volgend jaar willen we starten met de aanleg. Het heeft nu wel lang genoeg geduurd. Dit is absurd. Het is straf dat een nest mieren zomaar vierhonderd sporters op straat kan zetten.'

De nieuwe vleugel van het portpark is vijf hectare groot en omvat onder andere twee grote en vijf kleine voetbalvelden voor KSK Retie, twee tennisbanen, een korfbalveld, een hondenterrein en een ruiterpiste.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio