Historisch stationsgebouw Veurne vindt toch koper

Veurne -

De drie historisch beschermde stationsgebouwen in Veurne hebben na een lange zoektocht dan toch een koper gevonden. Door de verkoop komen de plannen van De Lijn en de NMBS voor een nieuwe onthaalinfrastructuur in een stroomversnelling. Dat werd vrijdag door beide partners bevestigd in de West-Vlaamse polderstad.

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad om de stationsgebouwen in Veurne verkocht te krijgen. In 2012 lanceerde de NMBS, eigenaar van de panden, een openbare wedstrijdprocedure, maar er werd niemand gevonden. Vooral de grondige renovatie en een nieuwe bestemming in het beschermde monument, leken kopers af te schrikken. Uiteindelijk werd dan toch een private koper gevonden, die liever anoniem wenst te blijven. Via zijn architect liet hij wel weten dat de panden verschillende functies zullen krijgen binnen een stedelijk concept, zoals wonen, handel en/of horeca.

Pijnpunt

De verkoop laat de NMBS en De Lijn meteen toe om werk te maken van een nieuwe onthaalinfrastructuur. Het gaat om een unieke samenwerking, want nergens anders in België delen trein- en busreizigers dezelfde infrastructuur. Het stationsgebouw komt op de oude goederenkoer en moet in 2017 toegankelijk zijn.

Opvallend is dat er ook mogelijkheden voorzien zijn voor de komst van Kusttram, zoals voorzien in het Neptunusplan, dat voorlopig nog in een studiefase zit.

De verkoop is ook goed nieuws voor Veurne, want het station was een pijnpunt aan het worden. Ruim tien jaar staan de gebouwen al in de steigers uit veiligheidsoverwegingen, terwijl het station een architecturaal pareltje is. Het is naast het station van Binche het enige station dat volledig opgetrokken is in neogotische stijl. De drie panden werden gebouwd in 1895 en zijn al decennialang beschermd als monument.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio