‘Neonazi’s infiltreerden donderdag in betoging’

‘Neonazi’s infiltreerden donderdag in betoging’

Foto: BELGA

In de betoging tegen de besparingsmaatregelen van de federale regering in Brussel is donderdag een aantal neonazi’s geïnfiltreerd. Dat schrijft La Libre Belgique op basis van beweringen van de antifascistische website www.resistances.be.

De beheerders van de website hebben onder de aanstokers van de incidenten een aantal bekende gezichten uit Europese extreemrechtse groeperingen herkend. Minstens twee Nederlandse neonazi’s zouden formeel door hen geïdentificeerd zijn. Het gaat om Eite Homan, die nostalgisch terugkijkt naar het Derde Rijk en geregeld present tekent op extreemrechtse bijeenkomsten, en Karl-Jan Walle, wiens tatoeage van een hakenkruis in de nek weinig aan de verbeelding overlaat.

De twee, die bekend zijn bij het gerecht, zouden geen syndicale tekens hebben gedragen, maar zouden zich aan het einde van de betoging wel in de rellen met de politie aan de Hallepoort hebben gemengd.

Ze zouden overigens nog in het land zijn. Volgens www.resistances.be nemen de twee vrijdagavond deel aan een bijeenkomst van de Autonome Nationalisten Vlaanderen. Die beschrijven zichzelf als de ‘enige nationale en revolutionaire beweging van Vlaanderen’ en spreken openlijk hun steun uit aan de fascisten van het Griekse Gouden Dageraad.

Naast Homan en Walle zou overigens ook de Franstalige extreemrechtse groep Nation, waartoe onder meer ontgoochelde leden van het Front National behoren, aan de manifestatie hebben deelgenomen. Al leken die laatsten eigenlijk meer te betogen tegen de oppositie dan tegen de federale regering. ‘Deze betoging is slechts een groot manoeuvre van de socialisten, die maar niet kunnen verkroppen dat ze naar de oppositiebanken werden verwezen’, zo stond geschreven op hun spandoeken.

De leden van de groep zouden volgens La Libre Belgique ook vrij snel herkend en uiteindelijk zelfs weggejaagd zijn door de antifascistische Franstalige jongerenbeweging JOC en de jongerenbeweging van de Franstalige socialistische vakbond FGTB.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees