Mogherini wil Palestijnse staat met Oost-Jeruzalem als hoofdstad

Mogherini wil Palestijnse staat met Oost-Jeruzalem als hoofdstad

De Europese vertegenwoordiger voor Buitenlands Beleid Federica Mogherini met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Foto: EPA

Het hoofd van de Europese diplomatie, Federica Mogherini, heeft zaterdag voor een Palestijnse staat gepleit met Oost-Jeruzalem als hoofdstad. Mogherini, die voor haar eerste officiële bezoek Israël en de Palestijnse gebieden had gekozen, bezocht zaterdagmorgen de Gazastrook voordat ze doorreisde naar Ramallah, op de bezette Westelijke Jordaanoever.

Terwijl het vredesproces in het slop zit, onder meer door de kwestie Jeruzalem, stelde de nieuwe hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid andermaal het Israëlische nederzettingenbeleid aan de kaak, waarin ze een ‘obstakel ziet voor de oplossing met twee staten’.

Mogherini verzekerde dat ze met elke lidstaat van de Europese Unie zou spreken over een mogelijke erkenning van de Palestijnse staat. Vandaag hebben acht van de 27 EU-landen deze stap gezet, waarmee volgens de Palestijnse Autoriteit wereldwijd 135 landen Palestina erkend hebben.

Corrigeer

NIEUWS