“Alleen door repressief op te treden stop je sluikstorters”

© Saar Ingelbert

© AS

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Peter Van Lint, de voormalige baas van de veegploegen Witte Tornado’s, gelooft niet dat een nieuwe sensibiliseringscampagne de problemen rond sluikstorten gaat oplossen. “Alleen repressief optreden met boetes helpt”, zegt Van Lint.

Jonas Rosquin

Van Lint reageert op het plan van Antwerps schepen van Stadsonderhoud Philip Heylen (CD&V) om vanaf volgend jaar in enkele wijken met een sensibiliseringscampagne te beginnen. De schepen hoopt zo een einde te maken aan de “foertmentaliteit” bij enkele inwoners en de sluikstorters. Hij wil daarbij beroep doen op verenigingen en bewoners.

Peter Van Lint gelooft er echter niet in. Als voormalige baas van de Witte Tornado’s was hij lang het gezicht van de strijd tegen sluikstorten in Antwerpen.

“Antwerpen kende de afgelopen tien jaar al meerdere van die sensibiliseringscampagnes”, zegt Van Lint. “Ze kosten meestal veel geld, maar halen spijtig genoeg niets uit. Het enige wat werkt, is repressief optreden door meer controles en boetes.”

Ook straatvrijwilligster Paula De Brie in Antwerpen-Noord gelooft niet in het effect van een nieuwe sensibiliseringscampagne. Zij pleitte ook voor een harde aanpak met controles en boetes.

Naast de politie zijn er ook de beëdigde ambtenaren die GAS-boetes kunnen uitschrijven. Alleen heeft Peter Van Lint zijn twijfels over die laatste groep.

‘Bijverdienste’

“De meesten doen niets met hun bevoegdheden”, zegt Van Lint. “Tijdens de daguren worden zeer weinig GAS-boetes uitgeschreven. Heylen moet misschien eens de balans opmaken over hoeveel GAS-boetes deze ambtenaren tijdens de normale werkuren hebben uitgeschreven en wie zowel tijdens als na de diensturen boetes hebben opgesteld. Indien dit te weinig of niets is, dan moet het pasje van beëdigde ambtenaar worden afgenomen. Veel ambtenaren hebben een opleiding gevolgd tot GAS-ambtenaar om overuren te kunnen doen en zo wat bij te kunnen verdienen.”

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs