Intern rapport: talloze gebreken dwingen Rode Duivels mogelijk al sneller naar andere locatie

Koning Boudewijnstadion al in 2017 afgekeurd?

Koning Boudewijnstadion al in 2017 afgekeurd?

Foto: Photo News

Het Koning Boudewijnstadion lokt deze week weer heel wat fans. Twee keer negentig minuten feest. Maar dan wel op een krakende dansvloer. Wij legden de hand op een intern rapport met de pijnpunten van een tot verdwijnen gedoemde ‘Heizel’.

Alles over de Rode Duivels op Sportwereld.be

1. Slechte zitjes

De laatste inspectieronde van de UEFA bracht twee problemen met de zitjes aan het licht. Die zijn maar 17 centimeter hoog terwijl de UEFA rugleuningen van 30 cm hoog eist. Bovendien moet de afstand in beenruimte tussen twee rijen 50 cm bedragen. In het Boudewijnstadion is dat maar 37 cm. Valt het eerste probleem op te lossen door de zitjes te vervangen, dan is het tweede probleem moeilijker aan te pakken. Ofwel moet van twee rijen één worden gemaakt maar dan zou de capaciteit van het stadion halveren, ofwel moeten alle rijen opnieuw worden aangelegd.

Brussel kreeg een uitzondering tot mei 2017, maar het is maar de vraag of de UEFA nadien opnieuw een afwijking toestaat. Het volgende inspectiebezoek is gepland in 2016. De verwachting is dat de Rode Duivels alleen in het Koning Boudewijnstadion kunnen blijven als intussen met de bouw van een nieuw stadion is aangevat. Komt het nieuwe stadion er niet, dan is de kans reëel dat de Duivels vanaf 2017 moeten uitwijken naar Brugge, Genk, Gent of Luik.

2. Tent voor de pers

Voor elke wedstrijd moet de voetbalbond aan de slag met tijdelijke constructies. De interviewruimte voor de pers, de zogeheten ‘mixed zone’, wordt in een tent in een hoek van het stadion ondergebracht. Ook de vips zaten eerst in een tent, maar zijn nu gehuisvest in een van de Brusselse Heizelpaleizen. Die aanpak staat haaks op de moderne voetbalstadions waar de vips worden ontvangen in receptieruimtes met zicht op het veld. Geen enkele ruimte in het Koning Boudewijnstadion voldoet aan die voorwaarde.

3. Oude wc's en klankinstallatie

Vaak vervloekt maar voor de UEFA wél oké: de wc's van het Koning Boudewijnstadion. Toch lijkt het hoogstnoodzakelijk dat het sanitair van onze nationale voetbaltempel wordt aangepakt. Vooral de concertorganisatoren halen hun neus op voor de brillen en wasbakken van de Heizel. De wc’s, samen met de armtierige klankinstallatie, noemen zij als voornaamste reden waarom ze liever geen megaconcerten in het Koning Boudewijnstadion plannen. Zwemmen dapper tegen de stroom in: de Britse meisjeshartenveroveraars van One Direction, volgend jaar op 13 juni. De inkomsten uit concerten en massa-evenementen zijn nodig om het stadion rendabel te houden.

Waarom een verbouwing geen optie is, leest u in Het Nieuwsblad van woensdag 11 november.

Corrigeer