Proces van start tegen bende die mensen aan valse uitkering hielp

Geen dag gewerkt en toch vlot stempelgeld opgestreken

Vijftien verdachten staan vandaag in Brussel terecht omdat ze tussen 2004 en 2011 tweeduizend fictieve werknemers met vervalste papieren aan een uitkering hielpen.

Vijftien vermoedelijke organisatoren van een grootschalige sociale fraude staan vanaf vandaag terecht. Het gaat om werklozen, zelfstandigen, een bankbediende, een boekhouder en zelfs een politieman. Spilfiguur in de zaak is Mohammed J., die in 2004 van een theehuis aan het Sint-Jan-Baptist-Voorplein in Sint-Jans-Molenbeek zijn hoofdkwartier had gemaakt. Daar sprak hij af met Jean-Claude B., een van de mannen die voor de bende de papieren vervalste. De truc van J. was simpel. Hij richtte tientallen spookfirma’s op – vooral schoonmaakfirma’s en transportbedrijven – en liet daar fictieve werknemers inschrijven. Vervolgens liet hij zich door die fictieve werknemers betalen voor het leveren van fictieve loonbrieven en valse C4-ontslagpapieren.

Ook voor de mensen die zich lieten inschrijven als fictieve werknemers was het systeem winstgevend. Met de valse loonbrieven en ontslagpapieren konden ze bij de overheid aankloppen om uitkeringen te krijgen: een werkloosheidspremie, kinderbijslag, een ziekte-uitkering, vakantiegeld, kinderbijslag ...

Jean-Claude B. vertelde aan de speurders hoe hij aan zijn cliënten een ‘kit’ gaf met daarin een vervalst arbeidscontract bij een van de spookfirma’s van Mohammed J., nep-loonfiches en een C4. Voor een vervalste loonbrief moesten de klanten tot 350 euro betalen. Een C4 kostte 250 euro. De fraude werd ontdekt in 2006. Pas vandaag – acht jaar later – komt de zaak voor de rechter.

20 miljoen

De administraties die het slachtoffer zijn van de fraude – zoals de RVA, het Riziv, de RSZ en de Rijksdienst voor Pensioenen – eisen 20,2 miljoen euro terug. Dat is het bedrag dat onterecht zou zijn uitgekeerd aan sociale bijdragen, vermeerderd met administratiekosten.

De administraties maken zich sterk dat ze er de voorbije jaren in geslaagd zijn dit soort fraude sneller te detecteren. Vakbonden en ziekenfondsen zijn sinds de ontdekking van deze C4-fraude ook verplicht beter uit te kijken en in de databanken naar verdachte werkgevers te speuren vooraleer ze nieuwe uitkeringen toestaan.

Werklozen

In Brussel gaat het om een zodanig grote fraude dat beslist werd de zaak op te splitsen. Na dit eerste proces volgt er nog een reeks kleinere. Alle 2.000 werklozen vervolgen, was onhaalbaar. Sommigen werden administratief gestraft en moesten hun uitkeringen terugbetalen. Maar veel anderen zijn spoorloos gebleven.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees