Bijna niemand durft bandendruk te meten, hoewel je zo 300 euro bespaart

Bijna niemand durft bandendruk te meten, hoewel je zo 300 euro bespaart

Chris Lorquet van Recytyre. Foto: bivv

Het maakt onze auto veel veiliger én we kunnen er elk jaar 300 euro door besparen. Toch durft de Belg zijn bandendruk niet zelf te meten. Dat blijkt uit onderzoek van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) bij duizend Belgen, in opdracht van Recytyre, dat instaat voor de recyclage van autobanden. Een sensibiliseringscampagne roept vanaf volgende week alle Belgen op elke maand de bandenspanning na te kijken.

Acht op de tien Belgen kijken amper naar de bandenspanning. Ze zijn bang dat de autobanden helemaal leeg gaan lopen als ze er zelf aan prutsen. ‘ De bandendruk laten we liever controleren door onze garagist’, zegt Chris Lorquet van Recytyre. ‘Alleen doet die dat maar één keer per jaar, als de auto binnenkomt voor onderhoud. Terwijl je het elke maand moet doen.’

Meer kans op klapband

Op hun initiatief proberen het BIVV, Federauto, Touring en Total alle Belgen volgende week te overtuigen van het belang van een juiste bandenspanning.

‘Waarom? Als je de bandenspanning niet aanpast, verslijten je banden sneller, is de wegligging van je wagen slechter, verhoogt de kans op een klapband en verbruik je ook meer’, zegt Lorquet. ‘Met een correcte bandenspanning bespaar je 300 euro per jaar.’

‘De autoband zal heus niet leeglopen als je aan het ventiel prutst. En de druk van je vier banden meten kost amper vijf minuten werk. Het moet een gewoonte worden’, klinkt het bij het BIVV.

Amper één op de drie bestuurders weet dat je dat elke maand moet doen. En de helft van de Belgen weet niet dat je je banden tussen 2 en 2,5 bar moet oppompen. Die gegevens staan vaak aan de binnenkant van het autoportier gedrukt of aan de binnenkant van het benzineklepje.

Volgende week worden 250.000 gratis bandenspanningsmeters uitgedeeld, lees meer in Het Nieuwsblad van donderdag 12 november.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees