Kay Minne schrijft en tekent kinderboek na stage

Zoek de gelijkenissen tussen Harare en Boom

Zoek de gelijkenissen tussen Harare en Boom

Kay Minnen met haar reiskoffer: ‘Ik daag de kinderen uit om verschillen én gelijkenissen te vinden.’ Foto: jb

Kay Minne heeft van eind januari tot begin mei voor haar studies pedagogie een sloppenwijk van de hoofdstad Harare in Zimbabwe bezocht. In de nasleep daarvan stelde ze een kindervoorleesboek samen.

Kay Minne (22) zorgde in Zimbabwe voor namiddagactiviteiten voor 48 kinderen, jongens en meisjes tussen de 8 en 12 jaar oud. ‘Dankzij de Vlaamse vereniging ontwikkelingssamenwerking en technische bijstand (VVOB) en de Karel de Grote Hogeschool kon ik naar Zimbabwe. De organisatie zorgt ervoor dat kansarme en financieel niet sterke kinderen toch onderwijs genieten. Ik heb er ontzettend veel bijgeleerd’, vertelt Kay.

VVOB vraagt alle stagiairs om bij hun thuiskomst een activiteit rond de Noord-Zuidproblematiek te organiseren. Mijn moeder is Filippijnse. Ik heb altijd geleerd om zonder vooroordelen naar nieuwe dingen te kijken. Ik leg mezelf op om op zoek te gaan naar gelijkenissen en door de verschillen heen te kijken.’

Gelijkenissen gezocht

Minne heeft een reiskoffer omgebouwd met foto’s uit België en Zimbabwe. Aan de buitenkant staat: ‘Zie jij een verschil? Zoek de gelijkenissen’.

‘Ik daag iedereen uit, om naast de verschillen ook de gelijkenissen te zien. Zo zijn er foto’s van een kapper in Zimbabwe en van een kapper hier.’ Of van een kindje met een op een blad papier getekende gsm en een leeftijdsgenoot met een ‘echt’ exemplaar. Beide landen kunnen van elkaar leren. Zo heb ik de leerlingen in Zimbabwe en de leerlingen van het tweede leerjaar van de Reuzenboom in Boom gevraagd om tekeningen te maken. Een studente jeugdliteratuur, Joke De Meyer, helpt bij het schrijven van het verhaal. Het verhaal gaat over een muis. Die maakt, net als ik, van alles mee in Zimbabwe. Dat verhaal wil ik vertellen aan kinderen van de kleuterklas tot en met het eerste en tweede leerjaar. het boek geef ik in eigen beheer uit’, vertelt ze nog.

Het boek moet rond 17 november klaar zijn. De eventuele winst gaat naar organisatie in Zimbabwe waar Kay Minne stage liep. Op zaterdag 14 november stelt ze tentoon in de refter van Olvi Boom. ‘Ik stel mijn koffer regelmatig tentoon en de commentaren zijn positief. Daarom dat ik op nog meer locaties, ook in scholen, mijn verhaal wil doen met mijn reiskoffer en straks met mijn boek’

INFO

kay.minne@telenet.be, www.vvob.be

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio