Toezichtscommissie slaat alarm over beveiliging persoonlijke gegevens

Boetes voor gemeenten die privacy inwoners te grabbel gooien

Boetes voor gemeenten die privacy inwoners te grabbel gooien

Foto: reuters

De steden en gemeenten maken een rommeltje van de beveiliging van uw persoonlijke gegevens. Vooral in kleinere gemeenten is er vaak niemand die zich bezighoudt met computer­beveiliging. ‘En dat maakt gemeenten een doelwit van hackers’, zegt Willem Debeuckelaere van de Vlaamse Toezichtscommissie. Die gaat gemeenten desnoods beboeten om er toch werk van te maken.

Wat weet de man aan het loket in het gemeentehuis eigenlijk allemaal over u? Heel wat: behalve tot uw ‘gewone’ identiteitsgegevens via het Rijksregister heeft hij via zijn computer ook toegang tot een waslijst aan andere databanken. Waarin info staat over de gemeentebelastingen die u betaalt, over hoeveel u verdient (en hoeveel u dus moet betalen voor de stedelijke kinderopvang), of u al GAS-boetes hebt moeten betalen, enzovoort.

De Toezichtscommissie ver­gadert maandag met de Vereniging van Vlaamse Steden en ­Gemeenten (VVSG) over de kwestie. Tegen begin volgend jaar wil ze dat alle gemeenten zo’n veiligheidsplan in de maak hebben.

Dat de gegevens onvoldoende beveiligd zijn is een probleem, zegt Luc Beirens, de voormalige topman van de Federale Computer Crime Unit, die nu aan de slag is bij Deloitte als cybercrime-expert. ‘Vooral in kleine gemeenten zijn bescherming van gegevens, een goed paswoordbeleid, goede computerbeveiliging en dergelijke een ver-van-mijn-bedshow. Lees er alles over in Het Nieuwsblad van vrijdag 14 november.

 

Corrigeer

MEER NIEUWS