‘Beter zorgen dat mensen nooit dakloos worden dan achteraf opvang moeten zoeken’

Dakloze is steeds vaker een (jonge) vrouw

Dakloze is steeds vaker een (jonge) vrouw

Archief Foto: shutterstock

Vergeet het clichébeeld van de alleenstaande clochard als dakloze. Steeds vaker belanden jongeren of vrouwen in het circuit van de daklozen. ‘Door de crisis wordt het steeds duurder om een woning te vinden. Daardoor belanden vrouwen die van hun partner weg willen of jonge gezinnen op straat’, klink het bij CAW Antwerpen.

Mensen hebben allemaal een typisch beeld van een dakloze: de onverzorgde oude man die na een leven vol pech plots op straat wil gaan wonen. Maar dat beeld klopt niet meer. Steeds vaker zijn daklozen ook jongeren of vrouwen. ‘Hasselt telt 57 daklozen, onder wie 15 jongeren (tussen 18 en 25 jaar) en 14 vrouwen. Van die vrouwen zijn vier ook nog eens zwanger. Ze kiezen niet om op straat te leven, maar zien geen andere uitweg’, vertelt Johan Huygen van CAW Limburg.

Zelfde verhaal in Brussel, waar in 2013 1.000 van de 7.000 opgevangen daklozen vrouwen waren. ‘Alleenstaande vrouwen maar ook gezinnen met kinderen. Die problematiek is het gevolg van Oost-Europese gezinnen die naar hier komen’, vertelt Christophe Thielens van Samusocial Brussel.

Woningen zijn te duur

Daarnaast ligt de oorzaak vooral bij de economische crisis en de groei van de steden. 'Het wordt steeds moeilijker en duurder om een betaalbare woning te vinden en dat duwt de mensen op straat’, vult Sara Waelbers van CAW Antwerpen aan. Ook zij ziet het aantal vrouwen in haar provincie toenemen. ‘De cijfers tonen een duidelijke stijging en ook aan het algemeen onthaal krijgen we steeds vaker vragen van vrouwen. Vrouwen die tijdelijk van hun partner weg willen, na huiselijk geweld bijvoorbeeld, en geen tijdelijke opvang vinden. Of jonge gezinnetjes die op zoek zijn naar een eigen woonst. Als een permanente woning dan te duur is, belanden zij simpelweg op straat.’

CAW Antwerpen vindt daarom dat er naast (tijdelijke) opvang ook meer aandacht moet zijn voor het betaalbaar maken van woningen. ‘We moeten meer focussen op preventie en vermijden dat mensen dakloos worden. Meer sociale woningen ter beschikking stellen bijvoorbeeld, zodat wonen betaalbaar wordt en blijft. Maar we moeten privéverhuurders ook warm maken om betalingsplannen op te stellen met huurders die het moeilijk hebben. Op die manier belanden minder mensen op straat en moet er dus ook voor minder daklozen een opvang gevonden worden’, besluit Waelbers.

Corrigeer

MEER NIEUWS