Nieuwe gids informeert chefs over duurzame vis

Nieuwe gids informeert chefs over duurzame vis

De zeevruchtengids bevat informatie voor de koks over de zeventig meest gegeten vissen, schaal- en schelpdieren. Foto: vln

Oostende / Brugge -

Een vis- en zeevruchtengids moet chefs ertoe aanzetten meer te kiezen voor het serveren van duurzame vis, schaal- en schelpdieren.

‘Met de publicatie van de ‘Vis- en zeevruchtengids - voor professionele gebruikers’ is een unieke informatiebron op de markt gekomen’, zegt Nancy Fockedey van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), tevens medeauteur van de gids.

Zeventig diertjes

‘Voor het eerst beschikken onze chef-koks en andere afnemers van vis en zeevruchten over bevattelijke, op maat gesneden en wetenschappelijk onderbouwde informatie van de zeventig meest gegeten vissen, schaal- en schelpdieren. Met behulp van deze kennis kunnen ze een duurzamer aankoopbeleid voeren en beter communiceren naar hun klanten toe. Alle spelers in de vissector kunnen zo een stap zetten in de richting van een meer duurzame omgang met vis, schaal- en schelpdieren. Ook chefs en vishandelaars spelen hierin een sleutelrol’,zegt Nancy Fockedey. NorthSeaChef en GaultMillau-chef van het jaar 2015 Filip Claeys van sterrenrestaurant De Jonkman in Brugge is alvast enthousiast.

‘Ik kies bewust voor minder gekende soorten uit het assortiment lokaal aangevoerde vis. Met deze gids heb ik nu alle nodige informatie bij de hand over de soorten, de vistechnieken en de toestand van de beviste stocks.’

De gids en website www.zeevruchtengids.org zijn een initiatief van SeaWeb Europe, het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO)

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio