Milieumaatschappij gaat strijd met ratten aan

Leuven -

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) zal voortaan de rattenbestrijding langs de waterlopen van Vlaams-Brabant op zich nemen.

Het provinciebestuur en de VMM sloten daarover een samenwerkingsovereenkomst. ‘Vroeger was er voor de rattenbestrijding een werkverdeling tussen de VMM, de provincie en de gemeenten’, zegt Monique Swinnen (CD&V), gedeputeerde van Waterlopen.

De strijd focust zich op de bruine rat, die vooral in de buurt van waterlopen leeft. ‘Dat was vroeger ook het geval’, zegt Swinnen. ‘Maar omdat binnen de provincie de rattenbestrijders zowat gelijktijdig met pensioen gaan, verdwijnt hun expertise. Daarnaast zijn de provincies vanaf volgende maand bevoegd voor vijfhonderd extra kilometer waterlopen, die voordien bij de gemeenten zaten. Daarom zullen we voor de bestrijding van de bruine rat samenwerken met de VMM. Dat is de meest efficiënte manier om ratten te bestrijden.’

Concreet neemt de VMM het veldwerk voor haar rekening. De provincie betaalt daarvoor 35.000 euro, maar behoudt wel het rattenmeldpunt. Via het meldpunt kunnen burgers laten weten waar ze een rat gezien hebben en extra informatie over rattenbestrijding krijgen.

‘Zo krijgen we heel wat tips over waar ratten zich ophouden’, zegt Barbara Vael van VMM. ‘We nemen ook 255 locaties van de provincie over waar al permanent aan rattenbestrijding gedaan wordt.’

Gif

De bestrijding van de bruine rat gebeurt met gif. ‘Daarmee roeien we de dieren niet uit, maar kunnen we de populatie wel indijken’, klinkt het. Ratten zijn een gevaar voor riolen en de landbouw en dragen vaak ziektes met zich mee. Hoeveel ratten in Vlaams-Brabant circuleren, is niet bekend.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio