iPhone-snufje kan dieven helpen codes ontfutselen

Experts waarschuwen voor mogelijk misbruik van iPhone-covers, uitgerust met een warmtebeeldcamera. Voor dieven kan het apparaatje handig zijn om belangrijke codes van bijvoorbeeld bankkaarten te ontfutselen.

Alles draait rond de zogenoemde Flir One, een warmtebeeldcamera die op iPhone 5- toestellen geplaatst kan worden. Wie dat doet, kan de wereld live in infrarood bekijken. De camera detecteert thermische energie, waardoor je zelfs de kleinste temperatuurverschillen kunt zien. Volgens Apple is het apparaat van een kleine 300 euro geschikt om bijvoorbeeld energieverlies in huis op te sporen.

Maar computerspecialisten zien ook de gevaren in. ‘Voor mensen met slechte bedoelingen is de Flir One een gemakkelijk hulpmiddel’, zegt computer- en beveiligingsexpert Nico Cool. ‘Iedereen moet wel ergens eens een code handmatig ingeven. Maar als dieven kort daarna de toetsen scannen, kunnen ze aan de code komen omdat de lichaamstemperatuur verraadt welke toetsen aangeraakt zijn.’

De volgorde van het ingeven van de cijfers is ook te zien op de warmtebeeldcamera. De laatste ingedrukte toets krijgt altijd de meest rode kleur. ‘Een van de manieren om misbruik te voorkomen, is bij het handmatig ingeven van een code altijd ook andere cijfers aan te raken’, zegt Cool.

In andere landen zouden oplichters met deze cover al verschillende slachtoffers gemaakt hebben.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees