Russen in de ban van ‘mysterieuze gloed’ in de lucht

De gekste dashcams komen meestal uit Rusland en dat is ook nu niet anders. Dit keer buigen plaatselijke experts zich over een filmpje waarin een mysterieuze vuurgloed boven de Oeral te zien is.

Het filmpje toont hoe een autobestuurder op een donkere snelweg rijdt als hij plots een oranje gloed opmerkt in de lucht. Volgens de plaatselijke hulpdiensten moet de oorzaak gezocht worden bij militaire activiteiten, bijvoorbeeld een geplande ontploffing van explosieven, maar voorlopig spreekt defensie dat tegen.

Een andere theorie is dat de vuurgloed werd veroorzaakt nadat een meteoriet de atmosfeer van de aarde binnendrong. ‘Wanneer een meteoriet de atmosfeer binnenkomt brandt die doorgaans volledig op, wat een dergelijke oranje vloed kan verklaren’, vertelt de Russische wetenschapper Viktor Grokhovsky aan de website Russia Today. Nochtans spreekt zijn collega Vadim Krushinsky dat verhaal tegen, omdat de kleur van de gloed niet zou overeenkomen met die van een meteoriet. Die zou witter moeten zijn, niet fel oranje.

Behalve dat de feiten zich afspelen in Rezh, bij Ekaterinburg, is er voorlopig weinig extra informatie over de vuurgloed. Uit YouTube-berichten blijkt wel dat nog meer mensen het voorval zagen, en enkele tieners uit Rezh filmden de vuurgloed ook met hun smartphone.

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees