Franse regering geteisterd door schandalen: tweede ontslag in twee maanden tijd

Voor de tweede keer in twee maanden tijd is een socialistisch lid van de Franse regering opgestapt. Dit keer is het staatssecretaris voor Oudstrijders Kader Arif die moet vertrekken, nadat een schandaal rond hem aan het licht kwam.

De administratie van de Franse president François Hollande maakte het ontslag vrijdag bekend. Arif moet opstappen nadat een affaire met openbare aanbestedingen bekendraakte. Een onderzoek van de politie, dat al sinds september aan de gang was, heeft immers aan het licht gebracht dat twee evenementenbureaus, die worden geleid door respectievelijk zijn broer en zijn neven, werden bevoordeeld bij een aantal openbare aanbestedingen. Het bedrag dat ermee gemoeid is, zou verschillende miljoenen euro’s bedragen.

Arif is niet de eerste socialist die gedwongen wordt om op te stappen uit de regering van premier Manuel Valls. Begin september moest ook staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Thomas Thévenoud, tevens een socialist, al vertrekken. Er was immers duidelijk geworden dat hij al een aantal jaar geen belastingen had betaald.

Valls is zelf pas sinds eind maart premier. Hij volgende Jean-Marc Ayrault op, die ook ontslag moest nemen, wegens de door de PS verloren gemeenteraadsverkiezingen de dag daarvoor.

Corrigeer

NIEUWS