Akkoord over rattenvangers langs beken

Halle -

De provincie Vlaams-Brabant huurt een ervaren team van rattenvangers in om bruine ratten langs de Brabantse beken te bestrijden.

Op 1 december neemt de provincie Vlaams-Brabant het beheer van zo'n 500 kilometer waterlopen over van de gemeenten. Samen met de Vlaamse Milieumaatschappij die de bovenlokale en grotere waterlopen beheert, blijven er zo twee instanties over die instaan voor het onderhoud van in totaal zo'n 1.750 kilometer Vlaams-Brabantse beken en rivieren.

‘Bij het beheer van deze beken hoort ook de rattenbestrijding’, zegt gedeputeerde Monique Swinnen (CD&V) ‘De bruine rat komt in Vlaams-Brabant nog steeds veel voor langs beken. Via het rattenmeldpunt dat de provincie in 2010 in het leven riep, kwamen al zo’n 450 meldingen van de aanwezigheid van ratten binnen uit hele provincie.’

‘Daarom wil de provincie langs haar beken rattenvangers inzetten. We sloten een overeenkomst met de Vlaamse Milieumaatschappij waardoor we beroep kunnen doen op hun rattenvangers. Zij hebben een ervaren rattenbestrijdingsteam. Sinds 2005 doen we ook al beroep op deze rattenbestrijders voor het vangen van muskusratten. Deze rattensoort komt nu nog nauwelijks voor in de Vlaams-Brabantse beken’.

Voor de dienstverlening betaalt de provincie Vlaams-Brabant elk jaar 35.000 euro aan de Vlaamse Milieumaatschappij. ‘Maar bestrijding alleen is niet genoeg. We moeten ook preventief werken en hiervoor doet de provincie een beroep op alle inwoners die langs een waterloop wonen. We hebben een brochure Wonen langs een waterloop met tips die mensen kunnen gebruiken om de escalatie van ratten te voorkomen’, zegt Monique Swinnen.

Het bestaande meldpunt voor rattenbestrijding blijft bestaan en is te bereiken op tel. 016-26.77.90. of via meldpuntratten@vlaamsbrabant.be.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio