Tijdelijke invulling oude fabriek valt uitstekend in de smaak

Kruitfabriek opent met feestweekend

Kruitfabriek opent met feestweekend

Burgemeester Hans Bonte (SP.A) is in de wolken met het project. Foto: ddl

Vilvoorde -

De Kruitfabriek aan de Steenkaai in Vilvoorde is open voor cultuur, muziek, dans en een leuke babbel. De allereerste afterworkparty van donderdagavond was een groot succes en ook de officiële opening en de Ladies Night konden op veel bijval rekenen.

De opening van de Kruitfabriek, een voormalig industrieel pand aan de Steenkaai, kadert in het stadsvernieuwingsproject 4 Fonteinen. Dat is een reconversie- en ontwikkelingsproject van de industriële zone tussen het zeekanaal Brussel-Schelde en de Schaarbeeklei in Vilvoorde. 4 Fonteinen realiseert onder meer 950 wooneenheden.

Hoewel het project steeds meer vorm krijgt, is het einde van de werkzaamheden nog lang niet in zicht. Om de site niet te laten verloederen in afwachting van de nieuwbouw, besloten de projectpartners verschillende acties te organiseren op de braakliggende terreinen. Zo zijn in de wijk Broek al dertig metalen silhouetten geplaatst die de bewoners met hun grootste passies weergeven. De opening van de Kruitfabriek is nu het volgende wapenfeit.

MadTiger, de populaire gadget- en artshop die voorheen gevestigd was in de Leuvensestraat, neemt zijn intrek in het oude fabrieksgebouw. Dat werd vooral bekend dankzij het gelijknamige programma op Vier. De Kruitfabriek moet een creatieve ontmoetingsplek aan het water worden. ‘Dit is een referentiecase waarbij het creatief inzetten van leegstaande panden en terreinen een motor wordt voor samenlevingsopbouw in gebieden die volop in ontwikkeling zijn’, zegt Jelle De Valck van Vilvoorde Development. ‘Donderdagavond zwaaiden de deuren van de Kruitfabriek open voor een afterworkparty. Vrijdag ging de aandacht naar de vrouwen met een Mad Ladies Night vol workshops. Die was het begin van een vierdaags openingsevenement dat nog het hele weekend loopt. Zaterdag kan je hier onder meer terecht voor een circusinitiatie, een creatieve markt, finger food en een optreden van Garcia Goodbye. Zondag is er daytime clubbing. Dan worden de hele dag beats gedraaid tijdens Kruitfabriek Sessions.’

‘De Kruitfabriek biedt daarnaast nog veel meer aan’, besluit De Valck. ‘Zo worden er verschillende exposities georganiseerd. Op dit moment stellen drie fotografen nog tot half januari tentoon. En wie dorst heeft, kan terecht in de bar die dwars doorheen de cadeauwinkel loopt.’

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio