Gent krijgt een Michelinster extra: voor restaurant Publiek van Olly Ceulenaere

Flemish foodie Olly Ceulenaere en zijn vriendin Kelly Dehollander openden in januari restaurant Publiek aan de Ham in Gent. Foto: dvh

Gent - Het restaurant Publiek dat chef Olly Ceulenaere dit voorjaar opende in de Ham in Gent krijgt een Michelinster. Dat heeft de organisatie maandagochtend bekend gemaakt. Ook D'Oude Pastorie in Lochristi krijgt een ster. De andere Gentse sterren-restaurants houden hun Michelinster. Het aantal Gentse sterren komt daarmee op vier.

Gent had twee jaar lang maar één Michelinster: restaurant Jan Van den Bon aan het Citadelpark. Maar daar kwam vorig jaar verandering in met nieuwe sterren voor Vrijmoed en Horseele.

De wereldberoemde restaurantgids geeft in haar nieuwe editie ook het nieuwe restaurant Publiek, van flemish foodie Olly Ceulenaere en zijn vriendin Kelly Dehollander een Michelin-ster. Ceulenaere stond jarenlang aan het fornuis bij Volta, maar opende Publiek in januari van dit jaar.

Met zijn vriendin verbouwde hij het voormalige pand van De Avonden in de Ham tot een nieuwe zaak. 'Dit hadden we niet verwacht, maar is erg leuk', zei Kelly maandag bij de bekendmaking. 'We gaan gewoon verder doen nu.'

Ook restaurant D'Oude Pastorie in de Genste buurgemeente Lochristi, al jaren uitgebaat door Ann en Jan Audenaert-Stevens, krijgt een nieuwe Michelinster. 'Totaal onverwacht', reageerde chef Jan Audenaert. 'We zijn een klein restaurant, dat al tien jaar draait met een klein team.' Het restaurant scoort al jaren goed in de GaultMillau-gids.

Van den Bon in de Koning Leopold II-laan is al meer dan vijftien jaar een vaste Michelinwaarde in Gent. Chef Jan Van den Bon heeft al sinds 1997 een ster en behoudt die.

Restaurant Horseele is open sinds eind augustus 2013, en vlak voor de opening zei chef-kok Danny Horseele al dat hij heel snel weer twee sterren wilde. Hij kreeg er vorig jaar één, die hij dit jaar in de Michelingids behoudt.

Ook Vrijmoed, het restaurant van Michaël Vrijmoed in de Vlaanderenstraat in Gent, behoudt haar Michelinster. Vrijmoed was acht jaar sous-chef in het driesterrenrestaurant Hof van Cleve en de rechterhand van Peter Goossens, tot hij in maart 2013 een nieuw restaurant opende in de Vlaanderenstraat.

In de Michelingids België en Luxemburg 2015 staan 137 sterrenrestaurants, vijf meer dan vorig jaar

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio