Brusselse restaurants krijgen eerste Michelinster

‘Ik dacht eerst dat die ster een grap was’

‘Ik dacht eerst dat die ster een grap was’

De ploeg van Le Monde est Petit (vlnr): Loïc Villers, Anthonny Bèque, Nicolas Herzet, Corinne Schuermans en Jérémy Geslot. Foto: ycs

Etterbeek / Sint-Lambrechts-Woluwe / Ukkel -

Le Pigeon Noir in Ukkel, Le Monde est Petit in Etterbeek en Da Mimmo in Sint-Lambrechts Woluwe, zo heten de drie Brusselse restaurants die de culinaire gids Michelin voor het eerst met een ster bekroond heeft.

Maandag werd de 59ste editie van de Michelingids België en Luxemburg voorgesteld. Tien Belgische restaurants haalden voor het eerst een ster binnen. Drie daarvan bevinden zich in het Brussels Gewest.

‘Het Ukkelse Le Pigeon Noir is een prachtvoorbeeld van hoe heerlijk traditionele bereidingen kunnen zijn,’ stelt Michelin. ‘Hun bourgondische keuken wordt zonder pretentie bereid en levert fantastische smaken op. Het Etterbeekse Le Monde est Petit mengt dan weer lokale lekkernijen met producten uit verre windstreken. En Da Mimmo uit Sint-Lambrechts-Woluwe bewijst nog maar eens hoe lekker de pure Italiaanse keuken is.’

‘Ik viel volledig uit de lucht,’ zegt Zizza Mimmo, de chef van Da Mimmo. ‘We zijn vierentwintig jaar bezig. Ik ging zoals gewoonlijk naar het evenement van Michelin, maar verwachtte geen bekroning. Waarom we er nu bij zijn, weet ik niet. Naar het schijnt is de chef van Michelin hier het afgelopen jaar komen eten. Dat zou hem erg bevallen zijn.’

Da Mimmo is geen groot etablissement, maar een bescheiden Italiaans restaurant met vier man in de keuken en twee in de zaal. ‘Ik zie deze erkenning als een bekroning voor een kwarteeuw inzet. De ster betekent echter niet dat we veranderen. We doen verder zoals we bezig zijn. ’

Luxe keuken

‘Veel klanten vragen ons of de prijzen zullen verhogen, maar dat weten we nog niet,’ zegt Loïc Villers, de chef van Le Monde est Petit. ‘Als we extra investeringen zullen doen, wat een optie is, dan wellicht wel. Maar dat valt nog af te wachten. Eerst even genieten van de ster, die echt uit de lucht is komen vallen. Ik dacht eerst dat het een grap was. Wij zijn een klein restaurant zonder sommelier of chef patisserie. Ik ging ervan uit dat Michelin enkel een soort luxekeuken bekroonde. Daar kunnen wij met een beperkter budget niet mee wedijveren. Het is fijn om te merken dat ze verder kijken dan dat. In Brussel en in de rest van België zijn er heel wat bistro's en kleinere restaurants die erkenning verdienen voor uitstekend werk.’

De nieuwe Michelingids België en Luxemburg is te koop vanaf 27 november. In de huidige editie - de 59ste - staan 1.075 restaurants, waaronder drie met drie sterren, zeventien met twee sterren en 117 met één ster.

www.nieuwsblad.be/michelin

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio