Een slecht huwelijk is ook slecht voor je hart

Een slecht huwelijk is ook slecht voor je hart

Foto: Shutterstock

Amerikaanse onderzoekers wilden weten hoe de kwaliteit van een huwelijk effect kan hebben op de gezondheid van het hart van beide partners. Uit hun studie bleek dat oudere koppels in een ongelukkig huwelijk een grotere kans hebben op hartziekte dan zij in een gelukkig huwelijk en dat effect bleek het grootst voor vrouwen.

Een onderzoeksteam aan de Michigan State University en de University of Chicago analyseerde van 1200 getrouwde mannen en vrouwen de gegevens verspreid over een periode van vijf jaar. Aan het begin van het project waren de participanten tussen 57 en 85 jaar oud. Ze kregen vragen voorgelegd over de kwaliteit van hun huwelijk en over hun cardiovasculaire gezondheid, zoals de vraag of ze hartklachten hadden of last hadden van een hoge bloeddruk.

Uit het onderzoek bleek dat een slecht huwelijk, ten gevolge van bijvoorbeeld een bekritiserende of veeleisende echtgenoot of echtgenote, een sterk negatief effect had op de gezondheid van het hart. En hoe ouder de mensen waren, hoe sterker dat effect was. ‘Dat komt omdat oudere mensen een zwakker immuunsysteem hebben en dus het effect van stress op het hart minder goed kunnen verdragen’, zegt onderzoekster Hui Lui. Bovendien bleek het negatieve effect dat een slecht huwelijk op het hart heeft groter te zijn dan het positieve effect van een goed huwelijk.

Het slechte huwelijk zou ook een grotere impact hebben op de gezondheid van vrouwen dan op de gezondheid van mannen. Hui Lui, professor sociologie, verklaart dat doordat vrouwen sneller negatieve gevoelens gaan opkroppen en dus sneller te kampen hebben met een depressie.

Onderzoeksters Hui Lui en Linda Waite besluiten dat huwelijkskwaliteit dus niet alleen belangrijk is voor jonge stellen, maar ook op oudere leeftijd, zelfs voor wie al veertig of vijftig jaar getrouwd is. De studie werd gepubliceerd in de Amerikaanse medische krant ‘Journal of Health and Social Behaviour’.

 

Corrigeer