Mbemba schiet Anderlecht naar Europese lente

Anderlecht heeft zich woendagavond verzekerd van de derde plaats in Groep D van de Champions League. De Belgische landskampioen versloeg na een intense match het Turkse Galatasaray met 2-0. Verdediger Chancel Mbemba scoorde beide goals. Eentje vlak voor de rust, eentje vlak voor het einde. Arsenal versloeg Dortmund en bekert samen met de Duitsers na Nieuwjaar verder in de Champions League. Anderlecht is met vijf punten uit evenveel matchen nu zeker van de derde plaats, goed voor een ticket voor 1/16de finales van de Europa League.

In een sfeervol Constant Vanden Stock-stadion begon Anderlecht het sterkst aan de ‘Match van de Waarheid’. Galatasaray is al een tijdje op de dool en ook in Brussel toonden de Turken duidelijk een gebrek aan zelfvertrouwen. De Belgische landskampioen domineerde, maar voorin toonde Mitrovic zich niet scherp genoeg. Pas in de 35ste minuut toonde Anderlecht zich voor het eerst echt gevaarlijk. Een gekraakte volley van Steven Defour raakte al hobbelend de twee doelpalen. Een minuut eerder had Wesley Sneijder op vrije trap de beste kans voor de bezoekers net naast getrapt. De verdiende voorsprong voor Anderlecht kwam er dan toch nog voor de rust. Een voorzet van Conté werd door Dennis Praet tot bij Mbemba verlengd. De robuuste verdediger buffelde de 1-0 voorbij een kansloze Muslera.

Defour geblesseerd

Anderlecht kwam zonder Steven Defour uit de kleedkamer. De ervaren draaischijf werd geblesseerd vervangen door Andy Kawaya. Door deze wissel begon paars-wit met maar liefst zeven spelers van 21 jaar of jonger aan de tweede helft. Dat jeugdige enthiousiasme betaalde Anderlecht bijna cash. De vedetten van Galatasaray vonden elkaar stilaan beter en Proto moest tot drie keer de gelijkmaker uit zijn doel ranselen. De beste Turkse kans werd door sterspits Yilmaz tegen de lat getrapt. Het bleek een cruciale fase want vijf minuten later keerde de situatie definitief in het voordeel van Anderlecht. Een gefrustreerde Selcuk Inan werd terecht met een tweede gele kaart van het veld gestuurd. De Brusselaars profiteerden meteen van die man meer op het veld. Chancel Mbemba nam na een vrije trap alle twijfel weg met een lage schuiver uit een schuine hoek: 2-0 en de eerste Champions League-zege van dit seizoen was een feit.

Zeker derde plaats

In de andere match in Groep D won Arsenal van Dortmund met 2-0. Arsenal en Dortmund zijn zo zeker van een plaats bij de laatste 16 in de Champions League. Anderlecht wordt met vijf punten uit vijf matchen zeker derde en speelt de 16de finales van de Europa League. Galatasaray blijft met één punt ontgoocheld achter als laatste en is zeker laatste. Over twee weken speelt Anderlecht zijn laatste match op het kampioenenbal in Dortmund. Voor Anderlecht staat in Duitsland - behalve geld en eer - sportief niets meer op het spel. Dortmund moet er nog de groepszege veilig stellen.

Opmerkelijk: Anderlecht dwingt pas voor het eerst in 14 jaar een Europese overwintering af via de Champions League. Het is dus geleden van het jaar 2000, toen nog met het legendarische spitsenduo Koller - Radzinski.

Hoogtepunten

34 ‘ Draaischijf Wesley Sneijder mag een vrije trap nemen van op zo ‘n 25 meter. Proto is opgelucht dat de bal naast gaat.

35 ‘ Chedjou kopt een voorzet tot bij Defour, die pakt de afvallende bal meteen met links. De Turken zien de bal tot twee keer toe tergend traag tegen de paal hobbelen.

44 ‘ Mbemba breekt de ban! Een afvallende bal komt bij Conté , die de bal terug de zestien ingooit. Praet kan verlengen tot bij Mbemba die is blijven hangen. Hij kopt de 1-0 binnen!

46 ‘ Domper voor Anderlecht: Steven Defour heeft zich opnieuw geblesseerd en is in de kleedkamer gebleven. Kawaya is zijn vervanger.

54 ‘ Inan mag een vrije trap nemen van op zo ‘n 25 meter. Proto bokst de bal goed uit de korte hoek.

59 ‘ Proto moet zich een tweede keer onderscheiden op een lage trap van Yilmaz.

62 ‘ Mitrovic komt dichter en dichter bij een doelpunt, maar Muslera kan zijn harde kopbal klemmen.

76 ‘ Yilmaz wordt het straatje ingestuurd en komt oog in oog met Proto te staan. De poging van de Galatasaray-spits likt de lat.

78 ‘De vijfde man achter de goal van doelman Muslera heeft iets tegen het hoofd gekregen. Niet verstandig van de Anderlecht-fans.

82 ‘ Anderlecht loert op de counter. Mitrovic zet Conté alleen voor Muslera, maar hij mist de 2-0 onbegrijpelijk.

83 ‘ Selcuk Inan van Galatasaray krijgt een 2e keer geel en dus rood.

Anderlecht mag nog een tiental minuten tegen een man minder voetballen.

86 ‘ Mbemba beslist de wedstrijd! Muslera krijgt een vrije trap van invaller Kljestan niet onder controle, Chancel Mbemba schuift de beslissende treffer binnen!

Bekijk hier de opstellingen van beide elftallen.

Herbeleef hier de wedstrijd fase per fase.

 

Aflevering 17: Tessa Wullaert over de vloer, Kompany achter het glas Beluister nu

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.