Marijn Devalck wil dat gevangenen beter voorbereid worden op reïntegratie

‘Vervang gevangenis door detentiehuis’

© Dirk Vertommen

Er ligt een plan op tafel om kleinschalige detentiehuizen op te richten. Bedoeling is dat veroordeelden daar in kleine groepjes hun straf uitzitten. Op die manier kunnen ze beter voorbereid worden op hun reïntegratie in de maatschappij.

THEO DERKINDEREN

Acteur Marijn Devalck is de spreekbuis en het gezicht van de vzw De Huizen, de vereniging die het project van detentiehuizen heeft uitgewerkt en nu heeft voorgesteld in de Kazerne Dossin in Mechelen. ‘Wie veroordeeld wordt moet zijn straf uitzitten. Nu gebeurt dat in gevangenissen, maar daar wordt onvoldoende werk gemaakt van de reïntegratie van die mensen in de maatschappij na hun celstraf’, zegt Devalck.

Gevangenissen te groot‘Wie in de gevangenis terechtkomt moet zijn kleren uittrekken, zijn bezittingen afgeven en krijgt een grijs pak. Die mens wordt een nummer en komt vaak getraumatiseerd uit de gevangenis. Eén van de belangrijkste doelen van de gevangenissen is net om de mensen te helpen bij hun reïntegratie, maar dat lukt niet. De gevangenissen zijn te groot. Er zitten veel te veel mensen.’ De vzw De Huizen heeft een plan voor kleine detentiehuizen klaar. Daar kunnen veroordeelden hun straf uitzitten in kleine leefgroepen. ‘Eigenlijk willen we op termijn enkele honderden van die detentiehuizen bouwen. Ideaal zou zijn om maximum dertig gedetineerden in zo’n huis onder te brengen. Dan kan iedereen persoonlijk begeleid en voorbereid worden op de dag dat hij naar buiten stapt en is de gevangene klaar om opnieuw opgenomen te worden door de maatschappij, klaar om opnieuw een dak boven zijn hoofd te hebben en zelfs naar werk op zoek te gaan of al werk te hebben. Want heel belangrijk is dat hij een bron van inkomsten heeft om zijn slachtoffers te kunnen vergoeden.’

Klein flatje

Marijn Devalck beseft dat heel wat mensen de wenkbrauwen zullen fronsen als ze horen dat inbrekers, vechtersbazen en drugsdealers hun kleine cel gaan inruilen voor een nette kamer. Een klein flatje, zeg maar. ‘We zijn ervan overtuigd dat de kans op recidive heel wat kleiner is dan wanneer iemand dezelfde straf in een gevangenis heeft uitgezeten. Daar wordt hij aan zijn lot overgelaten en komt hij in contact met mensen die geen uitweg meer zien en vaak nog zwaardere criminele plannen smeden dan waarvoor ze in de cel zitten. Dat is fout.’

De vzw De Huizen heeft twee proefprojecten klaar. Waar die komen, wordt niet verteld omdat de vzw eerst de lokale besturen en omwonenden wil informeren. Of de projecten het fiat krijgen van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) is niet duidelijk. ‘De minister staat open voor alternatieve vormen van detentie en werkt aan een plan hieromtrent, maar we zijn niet op de hoogte van het dossier van detentiehuizen’, zegt woordvoerster Sieghild Lacoere.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie