'Test leverde energiebesparing van 100 à 200 MW op'

De test van Lampiris, waarbij donderdag tienduizenden gezinnen er vrijwillig voor kozen om tussen 18 uur en 19.30 uur energie te besparen, zorgde wel degelijk voor een zichtbare daling van het verbruik. Volgens CEO Tom Van de Cruys werd er naar schatting 100 à 200 megawatt bespaard ten opzichte van wat werd verwacht.

Energieklanten van Lampiris kregen om 17 uur een sms met de vraag om donderdagavond hun stroomverbruik drastisch te verminderen. Bedoeling was dat ze niet elektrisch kookten, geen was instaken, niet stofzuigden of strijkten, en zuinig waren met de verlichting, de koelkast dichtlieten en andere energiebesparende maatregelen toepasten. 

110.000 gezinnen hadden eerder beloofd hun verbruik te beperken bij een nakende black-out. Lampriris wilde testen of ze dit ook echt zouden doen, en wat het effect zou zijn. 'De test is vooral een solidariteitsactie, we willen mensen bewust maken van de nood om hun energieverbruik te dimmen', zo zei CEO Tom Van de Cruys donderdagmiddag op Radio 1.

Zo'n 140.000 mensen hebben zich uiteindelijk aangemeld voor de test. Volgens de topman van het energiebedrijf was er om 18 uur, bij de start van het proefproject, een knik in het stroomverbruik te zien. 'Voor dat moment zaten we met een tekort aan elektriciteit, erna plots met een overschot', klonk het. In het anderhalf uur van de testperiode lag het stroomverbruik 100 à 200 MW onder de voorspelling.
 
De precieze cijfers moeten nog worden geanalyseerd en vergeleken met de gegevens van netbeheerder Elia, maar er was dus zeker een effect. Van de Cruys gelooft dan ook dat, indien álle Belgen hun verbruik in piekperiodes beperken, er een black-out kan worden vermeden. 'Men hoeft hierbij niet veel aan comfort in te boeten. Niet strijken of wassen op piekmomenten kan al veel helpen.'
Lampiris gaat vrijdag een vragenlijst sturen naar de deelnemers om te weten welke acties ze precies hebben ondernomen om energieverbruik te beperken. Het bedrijf is niet van plan om de test nog eens over te doen, maar vond het wel een nuttig experiment.

 

 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees